Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija zemljišta
  • 17.06.2022. 15:00

Suša i dezertifikacija bi do 2050. mogle pogoditi tri četvrtine svjetske populacije

Nestašica hrane i vode, kao i šumski požari uzrokovani teškom sušom, pojačali su se posljednjih godina. Budućnost svijeta je neizvjesna, rekao je Ibrahim Thiaw, izvršni tajnik UNCCD-a

Foto: Depositphoto/x-tvcd.web.de
  • 216
  • 67
  • 0

Kako bi upozorili stanovništvo na sve veći problem degradacije zemljišta, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1995. godine proglasila 17. lipnja Svjetskim danom borbe protiv dezertifikacije i suše, kada je predstavljena i Konvencija UN-a za njihovo suzbijanje u najpogođenijim zemljama.

Španolska je domaćin 2022

Ove godine svjetsko obilježavanje Dana borbe protiv dezertifikacije i suše održava se u Madridu, u zemlji koja se s tom pojavom bori već godinama. Tamošnja Vlada prednjači u rješavanju ovih pitanja i ima najbolju praksu.

Teresa Ribera Rodríguez, potpredsjednica španjolske vlade i ministrica za ekološku tranziciju i demografske izazove, izjavila je da suša nije samo izostanak kiše. Često je potaknuta degradacijom zemljišta i klimatskim promjenama. Napomenula je da samo zajedno možemo prevladati razorne posledice na ljude i prirodu širom svijeta i početi se pripremati sada kako bi zaštitili našu budućnost.

Prijetnja planetu Zemlji

Dezertifikacija (opustinjavanje), degradacija zemljišta i suša postali su ozbiljna prijetnja cjelokupnom životu na planetu Zemlji. Ljudske zajednice ostaju bez osnovnih uvjeta za život. Hrana, voda, financijski izvori i okoliš nestaju pred ovim pojavama.

Mnoga su tla već degradirana (Foto: Depositphotos/alfribeiro)

Od 2000. godine njihova učestalost i jačina povećala se za 29 posto. Do 2050. godine mogle bi pogoditi tri četvrtine svjetske populacije.

"Nestašica hrane i vode, kao i šumski požari uzrokovani teškom sušom, pojačali su se posljednjih godina", rekao je Ibrahim Thiaw, izvršni tajnik UNCCD-a dodajući da sve to ukazuje na neizvjesnu budućnost svijeta.

Suša je pritajena globalna kriza koja bi mogla postati sljedeća pandemija?

U prošlom stoljeću zbog nje je više od 10 milijun ljudi izgubilo život, a ekonomska šteta širom svijeta iznosila je nekoliko desetina milijardi dolara. Na Afriku otpada samo 44 posto ovih pojava, a najviše je pogođena podsaharska Afrika.

Europa je u 20. stoljeću imala 45 velikih suša koje su pogodile milijune ljudi i nanijele štetu veću od 27,8 milijardi dolara ekonomskog gubitka. Tada su nastradale Španjolska, Portugal, južni dio Francuske, dio Njemačke, zemlje Balkana, Grčka, Bugarska.

No, najviše ih je bilo u Aziji. Područje Afganistana, Pakistana, Iraka, Irana i drugih zemalja u regiji je izloženo dramatičnim sušama.


Tagovi

Dezertifikacija Suša Svjetski dan Degradacija tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Većina poljoprivrednih tala, uključujući i ona najplodnija u Slavoniji, izložena su degradacijskim procesima, a ponajviše padu sadržaja humusa. Njegov prosječan sadržaj za Osječko-baranjsku županiju je 1,97 % što je više nego li dvostruko m... Više [+]