Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 13.01.2014. 09:00

Suradnja Županija i Ministarstva poljoprivrede

Ministar Jakovina, u petak 10. siječnja, održao je sastanak sa županima o mogućnostima ulaganja u ruralna područja

Foto: vinkovci.com.hr
  • 819
  • 106
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, u petak 10. siječnja, održao je radni sastanak sa županima na kojem su im predstavljene mogućnosti ulaganja u ruralna područja. Županima hrvatskih županija predstavljen je i Nacrt Programa mjera ruralnog razvoja 2014.-2020. te su im prezentirani rezultati IPARD programa u 2013. godini. Ministar Jakovina je župane izvijestio kako je 16. prosinca 2013. godine u Bruxellesu na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU potvrđen reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koji je bio jedan od preduvjeta za donošenje Programa ruralnog razvoja RH, ali i ostalih zemalja članica. Objasnio je kako je razlika između položaja Hrvatske i ostalih zemalja članica prijelazna 2014. godina.

Naime, donošenje reformskog paketa ZPP je, zbog usuglašavanja različitih stajališta zemalja članica, značajno kasnio. Iz tog razloga u okviru reformskog paketa usvojena je i Prijelazna uredba za 2014. godinu, jer cijeli reformski paket stupa na snagu u 2015. To znači da će zemlje članice nastaviti s primjenom mjera ruralnog razvoja 2007.-2013. "Republika Hrvatska, kao nova članica, nema Program ruralnog razvoja, već po prvi puta u povijesti priprema ovaj strateški dokument koji mora proći pravni put kao i u svakoj zemlji članici", rekao je Jakovina. Dodao je kako iza usvajanja reformskog paketa slijedi procedura pripreme i usvajanja provedbenih uredbi na razini EU, a tek po stupanju na snagu provedbenih uredbi ispunit će se svi preduvjeti za sve zemlje članice, pa tako i za Hrvatsku, za dostavu Programa ruralnog razvoja na odobravanje Europskoj komisiji.

"Ono što je Republika Hrvatska u Prijelaznoj uredbi za 2014. godinu dobila nastavak je provedbe IPARD programa za mjeru 101 i mjeru 103. Želimo naglasiti kako Republika Hrvatska zapravo na raspolaganju ima dvije mogućnosti i čude nas povremeni natpisi da u 2014. neće biti novca iz EU namijenjenih ruralnom razvoju. Ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju i ruralna područja bit će u 2014.", poručio je Jakovina županima.

Jakovina je pozvao župane da se tijela županijskih uprava zajedno s institucijama Ministarstva poljoprivrede aktivnije uključe u informiranje potencijalnih korisnika na terenu. "U ovome smo svi zajedno, interes nam je da zajednički maksimalno iskoristimo ono što nam se kroz ovaj izuzetno važan Program nudi", napomenuo je Jakovina. Uloga Županija je da više organiziraju edukativne prezentacije, radionice za potencijalne korisnika, jačaju uključivanje Regionalnih razvojnih agencija te pokušaju u svojim proračunima eventualno pronaći sredstva za moguće sufinanciranje izrade projektne dokumentacije krajnjih korisnika.

Foto: vinkovci.com.hr


Tagovi

Tihomir Jakovina Župani Reformski paket Prijelazna uredba IPARD ZPP Program ruralnog razvoja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]