Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Suradnja HZPSS-a i udruge 'Istrijanka'

  • 1.206
  • 59
  • 0

Viši stručni savjetnik HZPSS za stočarstvo, mr.sc. Ana Grgas, je na poziv Udruge uzgajivača istarske ovce „Istrijanka“ održala 5. prosinca 2008. godine u zgradi Spomen-doma u Pazinu predavanje na temu ishrana ovaca i njezin utjecaj na kvalitetu sira. Također je održala i predavanje o poduzetništvu u poljoprivredi.

Dvadesetak članova udruge „Istrijanka“, koji su većinom i proizvođači izvrsnog istarskog ovčjeg sira, pozorno su pratili predavanje gospođe Ane Grgas, koje se pretvorilo u raspravu i razmjenu mišljenja još dugo nakon predavanja.

Našu kolegicu Anu, Dubravku, naročito Višnju Magdić istarski ovčari i sirari poznaju od ranijih predavanja i demonstracija. Naša služba je uspostavila dobru suradnju s uzgajivačima istarske ovce, gotovo prijateljsku, te su članovi udruge „Istrijanka“ zainteresirani za daljnju suradnju sa HZPSS-om po pitanju daljnje edukacije u ovčarstvu i sirarstvu.

Udruga „Istrijanka“ osnovana je 2005. godine u Svetvinčentu.

Udruga broji 25 članova koji zajedno posjeduju 2300 grla istarske ovce. Predsjednik udruge Alfredo Jedrejčić i nekolicina entuzijasta osnovali su udrugu „Istrijanka“ s ciljem očuvanja naše autohtone pasmine istarske ovce. Deset članova udruge sudjeluje u projektu zaštite izvornosti istarskog sira, čiji je nositelj projekta udruga „Istrijanka“, a kojeg na terenu provodi Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć djelatnika HZPSS i AZRRI. Projekt financira Istarska županija.

Spoj turizma i poljoprivrede, njegovanje tradicije i očuvanje autohtonih proizvoda i životinja poput istarske ovce zadaća je svih nas. Zajedničkim snagama moramo se izboriti i postati prepoznatljivi među potrošačima na otvorenom EU tržištu.

Odsjek HZPSSa, Istarske županije
Ivanka Bervida, dipl.ing.agr.,stručni savjetnik za stočarstvo


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta jonagold prince za proizvodnju soka. Cijena 1,20 kn /kg Također prodajemo jabuke vrhunske kvalitete sorte idared i jonagold prince , veće količine iz naših voćnjaka o kojima brinemo i radimo već 20 godina. Cijena po d... Više [+]