• Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

Suradnja HZPSS-a i udruge 'Istrijanka'

  • 1.205
  • 59
  • 0

Viši stručni savjetnik HZPSS za stočarstvo, mr.sc. Ana Grgas, je na poziv Udruge uzgajivača istarske ovce „Istrijanka“ održala 5. prosinca 2008. godine u zgradi Spomen-doma u Pazinu predavanje na temu ishrana ovaca i njezin utjecaj na kvalitetu sira. Također je održala i predavanje o poduzetništvu u poljoprivredi.

Dvadesetak članova udruge „Istrijanka“, koji su većinom i proizvođači izvrsnog istarskog ovčjeg sira, pozorno su pratili predavanje gospođe Ane Grgas, koje se pretvorilo u raspravu i razmjenu mišljenja još dugo nakon predavanja.

Našu kolegicu Anu, Dubravku, naročito Višnju Magdić istarski ovčari i sirari poznaju od ranijih predavanja i demonstracija. Naša služba je uspostavila dobru suradnju s uzgajivačima istarske ovce, gotovo prijateljsku, te su članovi udruge „Istrijanka“ zainteresirani za daljnju suradnju sa HZPSS-om po pitanju daljnje edukacije u ovčarstvu i sirarstvu.

Udruga „Istrijanka“ osnovana je 2005. godine u Svetvinčentu.

Udruga broji 25 članova koji zajedno posjeduju 2300 grla istarske ovce. Predsjednik udruge Alfredo Jedrejčić i nekolicina entuzijasta osnovali su udrugu „Istrijanka“ s ciljem očuvanja naše autohtone pasmine istarske ovce. Deset članova udruge sudjeluje u projektu zaštite izvornosti istarskog sira, čiji je nositelj projekta udruga „Istrijanka“, a kojeg na terenu provodi Zavod za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć djelatnika HZPSS i AZRRI. Projekt financira Istarska županija.

Spoj turizma i poljoprivrede, njegovanje tradicije i očuvanje autohtonih proizvoda i životinja poput istarske ovce zadaća je svih nas. Zajedničkim snagama moramo se izboriti i postati prepoznatljivi među potrošačima na otvorenom EU tržištu.

Odsjek HZPSSa, Istarske županije
Ivanka Bervida, dipl.ing.agr.,stručni savjetnik za stočarstvo


Izvori

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Konačno sunce i sve bolje raste....