Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 10.02.2009.

Subvencionirajte kamate

NOVOOSNOVANA NAŠIČKA SEKCIJA POLJOPRIVREDNIKA, PRI UDRUZI OBRTNIKA, PREDLOŽILA ANTIRECESIJSKE MJERE

  • 466
  • 22
  • 0

Poljoprivrednici posluju već duže vrijeme u poremećenim tržišnim, financijskim i drugim uvjetima poslovanja, koje će nadolazeća kriza još pojačati, istaknuto je na sjednici novosnovane Sekcije poljoprivrednika Udruženja obrtnika Našice, na kojoj je za predsjednika izabran Darko Vukomanović. Predstavljajući posebne mjere za ublažavanje gospodarske krize, Sekcija predlaže Gradu Našicama i susjednim općinama uvođenje subvencija kamata na kredite za financiranje tekuće proizvodnje i investicijske kredite za gradnju objekata i nabavu opreme.

Rješenje nepovoljne gospodarske situacije, Sekcija vidi u smanjenju ulaganja u neproizvodne namjene te u ulaganju u razvojne proizvodne projekte u poljoprivredi. Traže skraćivanje trajanje postupaka za izdavanje građevinskih dozvola za gradnju objekata namijenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, te smanjenje administrativnih troškova u ostvarivanju prava na građenja. Predlažu i izmjenu i dopunu prostornih planova kojima bi se omogućilo građenje većih poljoprivrednih objekata u selu. Traže da se poljoprivrednicima pomogne pri ulaženju njihovih proizvoda na police trgovačkih lanaca.

Sekcija smatra da sredstva ostvarena od koncesije poljoprivrednog zemljišta treba isključivo koristiti za davanje investicijskih potpora kod ulaganja u građenje poljoprivrednih objekata i nabavku opreme za proizvodnju i preradu proizvoda. Sekcija je najavila osnivanje zadruga radi zajedničkog nastupa na tržištu prodaje i nabave, lakše dostupnosti financijskom kapitalu te ostvarivanja neposredne stručne pomoći. "Ekonomski efikasna poljoprivredna proizvodnja ima veliki utjecaj na stabilnost ukupnog gospodarstva i nadamo se da će se ubuduće više pažnje na svim razinama odlučivanja posvetiti poljoprivredi", zaključili su u Sekciji.

Tekst: S.Fridl