Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 22.02.2024. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Stručnjaci složni: Treba poduzeti sve kako bismo osigurali proizvodnju sigurne hrane

HAPIH je prvi puta okupio sve domaće stručnjake iz područja mikro i nanoplastike kako bi se definirale strategije, mehanizmi i alati upravljanja ovim rizicima u svrhu zaštite zdravlja građana.

Foto: HAPIH
  • 1.245
  • 168
  • 0

Izloženost ljudi, životinja i okoliša negativnom utjecaju mikro i nanoplastike u fokusu je znanstvenika i donositelja propisa već duži niz godina. Intenzivno se radi na uspostavi metodoloških okvira za procjenu rizika i referentnih vrijednosti kako bi se standardizirali protokoli za toksikološka istraživanja te identificirali biomarkeri izloženosti.

Upravo navedeno, kako ističu, bio je povod Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) da okupi dvadesetak stručnjaka i znanstvenika predstavnika Nacionalne mreže institucija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i ostalih relevantnih dionika na inicijalnom multidisciplinarnom sastanku.

"Ideja za ovaj, možemo reći, povijesni sastanak je proizašla upravo iz toga što ovo područje trenutno nije do kraja regulirano. Sva istraživanja na ovu temu rade se s ciljem uspostave određenih standarda za praćenje ovih nazovi kontaminanata kao i sustavno praćenje pojavnosti utjecaja na okoliš i na zdravlje i životinja", istaknula je doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Predviđena priprema nacionalne inicijative

Dodala je da, imajući u vidu kako smo mala država s velikom aktivnošću po ovom pitanju, bilo je prirodno da se kroz ulogu koordinatora nacionalne mreže institucija okupe i vide tko što radi te donesu zajedničke smjernice u cilju definiranja prioriteta, kapaciteta i mogućnosti. U slaganju nacionalne strukture osim definiranja kapaciteta ističe kako će biti potrebno definirati i smjer u kojem će se nadalje ići s obzirom na nekoliko područja vezanih za mikro i nanoplastiku po pitanju hrane, a odnose se, primjerice, na određene kategorije hrane, vodu, tlo i dr. 

"Kako se mikro i nanoplastika svrstavaju u okolišne kontaminante, i sve su više prisutni u našim tlima i vodama kao rezultat industrijskih i gospodarskih aktivnosti, te su samim tim poljoprivredni proizvodi na prvoj crti ugroze od ovih utjecaja, zadaća nam je poduzeti sve aktivnosti koje će osigurati proizvodnju sigurne hrane u Republici Hrvatskoj", rekao je prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Okupljeni su znanstvenici i stručnjaci iz područja mikro i nanoplastike

Naglasio je kako će za postizanje tog cilja, kao i definiranja strategije, mehanizama i alata upravljanja ovim rizicima u svrhu zaštite zdravlja naših građana, biti potrebno ovaj problem podići na razinu relevantnih institucija - Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, a potom i Vlade RH. 

U zaključku sastanka definirani su sljedeći koraci te dogovoren nastavak suradnje kroz zajedničku platformu na kojoj će se razmjenjivati sve relevantne inforamcije i kreirati buduće zajedničke aktivnosti. Također je predviđena i priprema nacionalne inicijative kao objedinjenog dokumenta koji će biti predložen nadležnom ministarstvu.

Zajednička prijava na projekte

"Želimo definirati zajedničke interese, sve s intencijom da se u bližoj budućnosti djelovanje ovog svojevrsnog konzorcija usmjeri na zajedničko apliciranje na određene projekte možda kao grupe prijavitelja, kako bismo jedni drugima dali dodatnu snagu", zaključila je ravnateljica Sokolić.

Na sastanku su, osim domaćina, sudjelovali predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvatskog veterinarskog instituta, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Inače, naši stručnjaci sudjeluju u nekoliko međunarodnih projekata te kao država članica EU ne zaostajemo za vodećim zemljama po pitanju ovih aktivnosti. Već sada raspolažemo s respektabilnom bazom podataka koja se koristi za procjene trenutnog opterećenja okoliša, vode i pojedinih kategorija hrane ovim kontaminantima.


Tagovi

HAPIH Nanoplastika Mikroplastika Darja Sokolić Krunoslav Zmaić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner