Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 07.10.2021. 07:30
  • Gehrde, Njemačka

Stravičan požar na farmi nesilica u Njemačkoj: Nastradalo 20.000 kokoši

Šteta se procjenjuje na pola milijuna eura, a jedan je zaposlenik i ozlijeđen. Vatrogasci ukazuju na oprez jer počinje sezona grijanja.

Foto: Depositphotos/filmfoto (ilustracija)
  • 241
  • 47
  • 0

U sjevernoj njemačkoj pokrajini Donja Saska, u mjestu Gehrde proteklog je vikenda u stravičnom požaru izgorjelo 3.000 kokoši nesilica, dok je preostalih 17.000 moralo biti usmrćeno zbog trovanja dimom, prenosi agrarheute.

Vatra se razbuktjela u subotu ujutro oko 9 sati u peradarskim objektima ukupnog kapaciteta 20.000 životinja. Susjed je primijetio požar, a zatim obavijestio vatrogasce. Kada su oni stigli, već je gorio posljednji od tri objekta.

Kako piše NDR, ozlijeđen je jedan zaposlenik koji se nagutao dima.

Čak 110 vatrogasaca iz četvrti Osnabrück i Vechta pokušalo je spriječiti širenje vatre na objekte u blizini. Do popodneva požar je stavljen pod kontrolu, a ukupna šteta procjenjuje se na pola milijuna eura. No, uzrok još uvijek nije poznat te se provodi policijska istraga. 

Provjeravajte sustave grijanja

Zahladilo je, a vrijeme grijanja je započelo. Stoga u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici (HVZ) napominju da treba obratiti pozornost na ispravnost električnih instalacija, sustava grijanja i dimnjaka kako u kućama, tako i na poljoprivrednim objektima. Upozoravaju da se ohlađeni pepeo iz peći na kruta goriva odlaže samo na za to predviđena mjesta. 

Također, zapaljive materijale treba skladištiti u ispravnim spremnicima i na za to predviđenim mjestima, o čemu smo na Agroklubu već pisali.  

Valja podsjetiti da je do 31. listopada zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenome, upotreba pirotehničkih sredstava kao i svake druge radnje koje mogu dovesti do nastajanja požara. 

Na snagu stupila zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru - kazne i do 15 tisuća kuna

Za svako loženje vatre na otvorenom prostoru građani su dužni pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti. 

Prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost treba obratiti prilikom rukovanja vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. 


Tagovi

Njemačka Požar Perad Farma Grijanje Požar na farmi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.