Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni ljubimci
  • 02.05.2020. 16:30

Stop ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima

Radionica pod nazivom Ilegalna trgovina kućnim ljubimcima: Igra je završena, organizirana je pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem Europske unije u organizaciji Eurogroup for animals i članova našeg predsjedništva iz djelokruga Ministarstva poljoprivrede.

Foto: JumpStory
  • 260
  • 29
  • 0

"U Republici Hrvatskoj kao i svim ostalim članicama Europske unije potrebno je potrebno je osigurati obvezno označavanje i registraciju kućnih ljubimaca kao i osigurati međusobno povezivanje baza podataka o označenim životinjama, čime se prilikom prodaje životinja osigurava i poboljšava njihova sljedivost te time čuva kako njihovo zdravlje i dobrobit tako i zdravlje ljudi“, jedan je od zaključaka radionice pod nazivom Ilegalna trgovina kućnim ljubimcima: Igra je završena, održane ovaj mjesec. 

Radionica je, naime, organizirana pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem Europske unije u organizaciji Eurogroup for animals i članova hrvatskog predsjedništva iz djelokruga Ministarstva poljoprivrede.

Glavni cilj radionice, navodi se na stranici Ministarstva, je ukazivanje na problematiku internetske trgovine kućnim ljubimcima, pri kojoj je često ugroženo zdravlje i dobrobit životinja kao i javno zdravlje te zaštita tržišta i potrošača od prijevara pri internetskoj prodaji kućnih ljubimaca, a u konačnici i zaštita okoliša.

Brošuru kao i sve ostale informacije o ovoj temi požete pronaći ovdje

Također je prepoznato da tematika internetske prodaje kućnih ljubimaca treba biti obuhvaćena i uključena u postupak revizije Direktive o elektroničkoj trgovini i Zakona o digitalnim uslugama čime se značajno doprinosi razvijanju alata kojima se omogućavaju učinkovitije kontrole internetske prodaje životinja.

U Hrvatskoj je označavanje pasa mikročipom obvezno te se provodi u skladu s propisima iz područja veterinarstva, a podaci o označenim psima, mačkama i vreticama vode se u Upisniku kućnih ljubimaca i već je sada moguće osigurati njihovu sljedivost i utvrditi podrijetlo životinja, te Hrvatska podržava navedenu inicijativu u svim državama članicama Europske unije, stoji na stranici Ministarstva poljoprivrede. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Radionica Eurogroup for animals Europska unija Kućni ljubimci Ilegalna trgovina Internet trgovina Zakona o digitalnim uslugama


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo