Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova - travanj
  • 14.03.2018. 12:00

Što se sije i sadi u travnju?

Otkrivamo vam koje sve poljoprivredne kulture možete posaditi ili posijati u travnju, ali i kako da uljepšate prostor cvijećem.

Foto: Pixabay / StockSnap
  • 36.593
  • 697
  • 0

Ako nećete sijati, odnosno saditi voće i povrće u ožujku, nije kasno ni da to učinite u travnju. Otkrivamo vam koje sve poljoprivredne kulture možete posaditi u idućem mjesecu, ali i kako da uljepšate prostor cvijećem.

Povrtnjak

U polovici travnja trebala bi se završiti sjetva graška, mrkve, luka, salate i poriluka. Također u ovom mjesecu možete presaditi cvjetaču, korabu, blitvu i kupus. Ako ste zasadili crveni luk i češnjak, sada je vrijeme za njihovo okopavanje. U drugoj polovici travnja sadi se kukuruz šećerac, krumpirceler, grah, cikla, a u ovom periodu možete posaditi i rajčicu i papriku (direktna sjetva).

Inače, direktan način sjetve ima svoje prednosti, a riječ je o manjem ulaganju u proizvodnju. Također, na ovaj način se biljkama razvija jak korijenov sustav, što svakako kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Direktnom sjetvom najčešća se proizvodi rajčica i paprika za  preradu u kućanstvu, kao i za industrijsku preradu. Inače, niske sorte rajčice pogodne su za direktnu sjetvu na velikim površinama, dok se za vrtlarsku proizvodnju češće koriste visoke sorte.

U ovoj dekadi  se mogu već brati rotkvice, mladi luk, salate i špinat.

Krajem travnja, mogu se posijati lubenice, dinje, krastavci i mahune. Ipak, budite oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva i, ako je potrebno, izniklo povrće štititi od hladnoće pokrivanjem folijom, novinama, lišćem ili slamom. Ne želite li riskirati, pričekajte svibanj, koji je idealan za sadnju ovoga povrća.

Okopavanje
Vrijeme je za okopavanje (summa / Pixabay)

Voćnjak i vinograd

Kada se završe svi proljetni radovi, kreće se s površinskom obradom zemljišta u voćnjacima i gnojidbom, ako za tim ima potrebe. Nakon toga na red dolazi proljetno prskanje radi zaštite voćaka od kasnih mrazeva i štetnika.  U ovom razdoblju može se obaviti rezidba maline i kupine. Obavlja se prekalemljivanje, a također je obavezna i gnojidba dušičnim gnojivima. U brdsko-planinskim krajevima poželjna je zimska rezidba i sadnja voćaka, a prema potrebi i zaštita cvijeta od kasnih proljetnih mrazeva.

U travnju se podižu novi vinograd, postavljaju se kolci i u mladim vinogradima. Čokote treba vezati, a isto tako krakove i lukove za naslon. Nastavlja se duboka obrada u redu i između redova. Prva plitka obrada između redaka i prvo prskanje u redu je, također, u ovom mjesecu.

Proljetna obrada zemljišta u vinogradu

Ratarstvo

Travanj je idealan mjesec za sjetvu soje, suncokreta, crvene djeteline, lucerne i kukuruza. Sjetva ovisi od toga živite li u ravničarskim ili brdsko-planinskim predjelima. Ipak, ono što je sigurno je da je drugi dio travnja pravo vrijeme za sjetvu ovih biljaka. Prije sjetve trebalo bi pravilno obraditi zemljište, kao i obaviti gnojidbu, a kasnije (obično neposredno nakon sjetve, prije nicanja) ga zaštititi od korova odgovarajućim herbicidima - najbolje prema savjetu stručnjaka.

Cvijeće

U travnju se počinje s obnovom vrta, ako želite imati lijepo cvijeće. Ako ste u jesen prekopali zemljište, sad će vam biti mnogo lakše, jer je ona tijekom zime dovoljno smrzla i postala rastresitija.  Ako to nije obavljeno u prethodnom mjesecu, zemljište očistite od otpalog lišća i grančica. Ako su procvjetali cvjetovi lukovičastog cvijeća, lišće nemojte uklanjati, nego pričekajte da se prirodno osuše, da bi lukovice skupile dovoljno energije i cvjetale sljedeće proljetne sezone.

U proljeće, kada se jutarnja temperatura ne spušta ispod 10 stupnjeva, kreće se s prihranom višegodišnjeg cvijeća u vrtu. Odstranite suho lišće i grančice i redovno pregledajte cvijeće, jer je u ovom periodu osjetljivo na bolesti.  Na ovaj način ćete na vrijeme primijetiti da li se biljka razboljela, a ako je, na vrijeme možete reagirati. Oštrim vrtlarskim škarama odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, kao i one koje se međusobno križaju

Lukovice

Lukovice
Travanj je pravi mjesec za sadnju lukovica (suju / Pixabay)

Lukovice spadaju u grupu najatraktivnijih biljaka u vrtu a travanj je pravi mjesec za njihovu sadnju. Želite li imati gladiole, koje će vam krasiti vrt od lipnja do rujna, posadite ih krajem travnja.  Ovo cvijeće iziskuje sunce, pa ga nemojte raditi i hladovini. Kada sadite lukovice, opće je pravilo da se one sade na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice.  Razmak na kojem treba saditi lukovice ovisi o njihovoj veličini, zato bi manje trebalo postaviti do pet centimetara razmaka, a veće od 15 do 25 centimetara. Svježe posađene lukovice treba stalno zalijevati, jer zahtijevaju stalnu vlagu.


Tagovi

Travanj Sadnja Sjetva Kalendar radova


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]