Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 04.11.2018. 09:00

Što se od poljoprivrednih radova obavlja u studenom?

Vrt, voćnjak i vinograd mjesta su u kojima ima posla i tijekom studenog.

Foto: Pixabay / Skitterphoto
  • 926
  • 56
  • 0

Studeni je promjenljiv mjesec, jer se u njemu smjenjuju sunce, kiša, vjetar, mraz, pa čak krajem mjeseca može iznenaditi i snijeg. Zato je u ovom mjesecu krajnje vrijeme da povrćarske i voćarske plodove sakupite, kako se ne bi smrzli.

Vrt

U vrtovima još ima zelene salate, kelja, poriluka, brokule, kupusa, cvjetače, zimske rotkve, rotkvica, špinata, blitve i hrena, pa ako ih ne želite vaditi, možete prekriti folijom koju ste stavili na gredice. Povrće koje bi trebalo obavezno izvaditi zbog snijega i mraza su mrkva, pastrnjak, cikla, peršin.

Ovog mjeseca obavezno pognojite vrt stajskim gnojivom, nakon toga ga duboko prekopajte ili preorite. U tako obrađeno zemljište sije se mrkva, grašak, peršin, luk, salata.

Voćnjak

Ako nema mraza, sredinom mjeseca idealno je vrijeme za sadnju voćki, listopadnog drveća i grmolikog bilja. Vrijeme je i za uređenje voćnjaka, valjalo bi pograbljati lišće, trebalo bi pokupiti otpale voćke, posebno one zaražene monilijom. Ako je voće zdravo možete ispeći rakiju.  

Studeni je idealan mjesec za rezidbu starijih voćaka kako biste ih pomladili.

Bavite li se ekološkom proizvodnjom, sakupite organski materijal, kako biste ga iskoristili za pravljenje komposta. Ovim činite duplo korisnu stvar - dobivate plodno zemljište, koje će ujedno izgledati i uredno.

Organski vrt

Ako ste riješili podići organski vrt, u prvoj polovici mjeseca trebalo bi plitko preorati zemljište. Ako je vrt već sređen i preoran, valjalo bi napraviti gredice i posipati ih kompostom, a preko njega obavezno stavite deblji sloj lišća, sijena ili slame. Imate li bačvu ili slavinu u vrtu ili voćnjaku, ne zaboravite isprazniti bačvu za vodu, a ako postoji slavina, zamotajte je i ostavite prezimiti kako se voda ne bi smrznula.

Vinograd

Ako imate vinograd, trebali bi krenuti sa zimskim dubokim oranjem, a nakon toga obavezno pognojiti mineralnim ili organskim gnojivom.

Ukrasno bilje

Ako volite cvijeće, idealno je vrijeme za zaštitu lukovica, koje su na otvorenom. Vrijeme je i za okopavanje ruža i ukrasnog grmlja.


Tagovi

Vrt Voćnjak Organski vrt Vinograd Ukrasno bilje Radovi u studenom


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije