Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 05.04.2016. 16:30

Što nam sprema sretna 10-ka iz Ministarstva?

Ekipa iz Ministarstva poljoprivrede: Uvest ćemo reda na tržište i smanjiti PDV!

  • 2.292
  • 302
  • 0

Naš cilj je stvoriti jednake uvjete za proizvodnju između naših poljoprivrednih proizvođača i proizvođača u EU. Taj cilj planiramo ostvariti kroz tri strategije: strategiju poljoprivredne i prehrambene industrije, strategiju šumarstva i prerade drva te zemljišnu reformu.

Promjenama Programa ruralnog razvoja napravit ćemo iskorake u ruralnom prostoru, a poseban naglasak ćemo staviti na mlade, rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić na današnjem predstavljanju svog tima u Ministarstvu poljoprivrede.

Sretna desetka!

Devet ljudi, uz ministra Romića, koji će donositi ključne odluke za hrvatsku poljoprivredu u idućem razdoblju su zamjenik ministra Tugomir Majdak, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, pomoćnik ministra za ribarstvo Ante Mišura, pomoćnik ministra za upravljanje EU fondovima za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju Mario Njavro, pomoćnik ministra za kvalitetu hrane i fitosanitarnu politiku Zdravko Barač, pomoćnik ministra za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Ivica Francetić, pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš i pomoćnik ministra za pravne i financijske poslove Nenad Šćulac.

Ivica Francetić, pomoćnik ministra za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju

Najavljeno smanjenje PDV-a..

Romić najavljuje smanjenje PDV-a na hranu i repromaterijal, što bi trebalo imati utjecaja na povećanu potražnju prehrambenih proizvoda na jednoj strani te smanjivanje troškova proizvodnje na drugoj strani.

..i suzbijanje nelojalne konkurencije!

Reda na tržište planira se uvesti Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji bi trebao smanjiti utjecaj nelojalne konkurencije. Kao veliki izazov svog tima, ali i budućih Vlada RH, Romić vidi stavljanje u funkciju 650 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, zbog čega Hrvatska gubi najmanje milijardu kuna.

Najmanje neobrađenog zemljišta u Slavoniji

"Mi smo izvršili dijagnozu. Najmanje neobrađenog zemljišta ima na istoku Hrvatske, Slavoniji. Zatim ta površina raste kako idemo prema zapadu, a osobito prema jugu. U Zadarskoj županiji imamo 67 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Konavosko polje je do prije 30 godina bilo cijelo obrađeno, a danas s tog područja u ARKOD-u imamo prijavljeno devet poljoprivrednika", opisao je situaciju na terenu Romić te dodao:

Elizabeta Kos, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo

Riješiti imovinsko-pravne odnose

"Stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta nije lagan posao. Trebamo riješiti imovinsko-pravne probleme i što je jednako važno dovesti infrastrukturu. Infrastruktura znači putovi, kanali, vodni sustavi. Na ovom području jako nam je važna suradnja lokalnom i regionalnom samoupravom. Mi na pet lokacija radimo pilot projekte i zadovoljni smo sa dosadašnjim rezultatima."

Romić najavljuje uvođenje reda na području 1.066 poljoprivrednih udruga na području poljoprivrede, za što misli upotrijebiti Hrvatsku poljoprivrednu komoru.

HPK će postati glavna postaja za poljoprivredne udruge

"Svi predsjednici udruga žele razgovarati s ministrom, što je tehnički nemoguće izvesti. Njih treba povezati na infrastrukturi koju već imamo, Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Komoru treba reorganizirati, ona treba biti detektor signala kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. To ne znači uvođenje komorskog doprinosa, bar o tome još nismo razgovarali", kaže Romić.

Pomoćnici ministra najavili su donošenje novog Zakona o morskom i slatkovodnom ribarstvu, stvaranje banke biljnih gena, rješavanje problema prekomjernih količina šećera, formiranje privatnih lovišta na drugačiji način te druge projekte.


Fotoprilog


Tagovi

Davor Romić Ministarstvo poljoprivrede Tugomir Majdak Elizabeta Kos Ivica Francetić Mario Njavro


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]