Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financiranje
  • 27.01.2015. 18:15

Što nam donose natječaji za Mjeru 4?

Najavljeno je da će se završni prijedlog Operativnog programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. u veljači poslati Europskoj komisiji na razmatranje, kada se očekuje i njegovo prihvaćanje

  • 1.929
  • 251
  • 0

Ususret najavljenoj objavi natječaja za Podmjeru 4.1. i Podmjeru 4.2., u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HBOR-a održali su u Osijeku 27. siječnja 2015. godine predavanje za sve zainteresirane sudionike.

Zbog izrazito velikog interesa potencijalnih korisnika za Operativni program ruralnog razvoja, a osobito za Mjeru 4 - Ulaganja u fizičku imovinu, po održanom predavanju, održano je još jedno kako bi se svima zainteresiranima pružila mogućnost informiranja i osigurao odgovor na postavljena pitanja.

Podmjera 4.1. - Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva

Intenzitet potpore za Podmjeru 4.1. iznosi 50% od iznosa prihvatljivog ulaganja, osim u slučajevima ulaganja vezanih s Nitratnom direktivom, a navedena se vrijednost može povećati za dodatnih 20% u slučajevima da je nositelj gospodarstva mladi poljoprivrednik (do 40 godina starosti te da je na mjestu nositelja min. 5 godina do trenutka podnošenja zahtjeva), zajedničkih ulaganja, integriranih projekata, kao i ulaganja povezanih s ekološkom poljoprivredom. Maksimalni intenzitet potpore ne smije prijeći 90% od ukupno prihvatljivih troškova.

Zajedničkim projektom smatra se suradnja dva ili više korisnika, čiji su odnosi uređeni ugovorom. Tako je npr. prihvatjivo da se za zajednički projekt prijave dvije osobe, nositelji različitih gospodarstava prijavljenih na istoj adresi (primjerice otac i sin). U slučaju zajedničkog projekta, na što se može ostvariti dodatnih 20% potpore, ista će se uplaćivati na račun nositelja.

Podmjera 4.1. sastoji se od tri tipa Operacija:
4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednoga gospodarstva
4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš
4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije

"Što se tiče Operacije 4.1.3. i programa vezanih za obnovljive izvore energije, dodjeljivat će se potpora isključivo za projekte koji će iste koristiti za vlastite potrebe na OPG-u. Ipak, zbog pregovora s Europskom komisijom, korištenje obnovljivih izvora energije iz Podmjere 4.1. neće biti sastavni dio najavljenog natječaja", ukazao je Tomislav Petrović, stručnjak Ministarstva poljoprivrede.

HGK Osijek - Predavanje o Mjeri 4

Programa ruralnog razvoja

Podmjera 4.2. - Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda

Podmjera 4.2. prioritetnim sektorima smatra preradu mesa, mlijeka te voća. Kao što je već navedeno, niti u najavljeni natječaj za Podmjeru 4.2. neće ulaziti korištenje obnovljivih izvora energije. Neće biti moguće niti korištenje dodatnih 20% potpore na osnovu integriranog projekta, budući da prijedlog Ministarstva poljoprivrede nije prihvaćen u Europskoj komisiji.

Podmjera 4.2. sastoji se od dva tipa Operacija:
4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima
4.2.2. Korištenje obnovljivih izvora energije

Najavljeno je da će završna verzija Operativnog programa ruralnog razvoja u veljači biti poslana Europskoj komisiji na razmatranje, prilikom čega se očekuje njegovo prihvaćanje.

Nakon raspisivanja natječaja, što je najavljeno za 30. siječanj 2015., planirano je da će se prijave projektnih prijedloga primati do kraja ožujka. Potom slijedi evaluacija projekata te odobravanje potpore izabranim korisnicima.

Uvjeti prihvatljivosti

Osim što gospodarstva moraju biti upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i imati podmirene financijske obveze prema državi, uvjet prihvatljivosti je stručna sprema nositelja te ekonomska veličina gospodarstva. Tako za ulaganja u sektoru voća, povrća i cvijeća godišnja ekonomska veličina gospodarstva ne smije biti manja od 6.000 €, a u svim ostalim sektorima taj je minimum 8.000 €. U slučajevima gdje je to potrebno, tražit će se i studija utjecaja na okoliš.

Za izračun ekonomske veličine gospodarstva moguće je koristiti FADN kalkulator, objavljen na stranicama Savjetodavne službe:

Za projekte vrijednosti veće od 200.000 kuna, obvezna je izrada poslovnog plana, a korisnici koji dobiju potporu u Podmjeri 4.2. morat će do kraja projekta biti registrirani za djelatnost koju su naveli.

Izuzetno velik interes za predavanje

Odobravanje projektnih prijedloga

Projekti će se odobravati temeljem broja bodova koji će se ostvariti putem određenih kriterija bodovanja. Posebni će pak bodovi ići proizvođačkim organizacijama, zadrugama, kao i već navedenim zajedničkim projektima. Dodatne će bodove donositi i investicije koje se planiraju obaviti u prioritetnim sektorima, odnosno u svinjogojstvu, peradarstvu, govedarstvu kao i za ulaganja u zatvorene/zaštićene prostore ili podizanje trajnih nasada za Podmjeru 4.1., odnosno za preradu mesa, mlijeka i voća prilikom aplikacije na Podmjeru 4.2. Maksimalna pak vrijednost za kupnju nove mehanizacije i opreme, što je omogućeno Podmjerom 4.1. može iznositi 1.000.000 €.

AGRONET aplikacija

Predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju predstavili su AGRONET aplikaciju putem koje će teći prijave projektnih prijedloga. Novost je i da potencijalni korisnici mjera prilikom planiranja investicije više neće imati obvezu prikupljanja minimalno tri ponude.

Postupak je olakšan utoliko što će svaki Poziv za prikupljanje ponuda biti javno objavljen na web stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, na koji će se moći prijaviti svi zainteresirani ponuditelji. Ponude će potencijalni ponuditelji dostavljati elektroničkim putem, prilikom čega će svima na raspolaganju biti kontakti Agencije za plaćanja (telefon: 01 644 63 52, e-mail: ponude@apprrr.hr), a potencijalni korisnik nema obvezu izbora najjeftinije ponuđene mogućnosti.


Fotoprilog


Tagovi

Operativni program ruralnog razvoja HGK Osijek Agencija za plaćanja u poljoprivredi Podmjera 4.1. Podmjera 4.2. Nabava mehanizacije Zajednički projekti Mjera 4 Ulaganje u fizičku imovinu Ministarstvo poljoprivrede HBOR Tomislav Petrović Europs


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]