AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Što je to održivi razvoj i kako ga postići?

Što je to održivi razvoj i kako ga postići?

Održivi razvoj

Što je to održivi razvoj i kako ga postići?

Datum: 01.01.2015. 17:50

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Ne smijemo zaklati kravu od koje očekujemo da nam sutra donosi mlijeko. Ne možemo riješiti probleme na isti način na koji smo ih stvorili.

Što je to održivi razvoj? Što kad nestane resursa? Koncept održivosti nastao je u šumarstvu. U međuvremenu se proširio pa govorimo o političkoj, gospodarskoj, financijskoj, okolišnoj održivosti. Svjedoci smo velike neravnopravnosti u svijetu.

Najbogatiji koriste 85 % resursa, a čine 20 % populacije, dok proizvode i 90 % otpada. Zato je važno govoriti o održivom razvoju. Osim okolišne ravnoteže, podrazumijeva gospodarsku sigurnost te društvenu pravednost.

Ako posječeš jedno drvo, trebaš posaditi novo.

Održivi razvoj zasniva se na balansu, vodi računa o prirodnoj i kulturnoj baštini, promovira pravilnu raspodjelu dobara te smanjuje siromaštvo.

Održivi razvoj je potrošnja koja je manja od sposobnosti obnavljanja.

Održivi razvoj donosi promjenu cijelog koncepta na kojem funkcioniramo, pa i nas samih. Institucionalni okvir i javne usluge moraju osigurati preduvjete za to i planirati strategiju i razvoj poštujući načela održivosti - manji fokus na maksimalni profit, a veći na dobrobit za zajednicu i okoliš. Bez napora i truda svakog pojedinca ipak nema promjene. Ključna je suradnja svih sektora.

Kupujmo sezonske, lokalne proizvode. Vozimo bicikl. Birajmo ekološke proizvode i one koji troše manje energije. Održivost je umjetnost pravilnog izbora unutar postojećih, ne idealnih okvira.

Foto: depositphotos.com

Broj pregleda članka: 458; Uspješnost članka: 58.9

Tagovi: Potrošnja, Strategija, Održivi razvoj, Resursi, Neravnopravnost, Koncept održivosti, Obnavljanje, Okolišna ravnoteža

Ključne riječi članka: sto, je, to, odrzivi, razvoj, i, kako, ga, postici, razvoj, održivi, proizvode, održivosti, održivi razvoj