Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.01.2014. 18:15

Što je novo na svjetskom tržištu žitarica?

Raste konkurentnost indijske pšenice - Indija ugovorila izvoznu cijenu od 211 €/t za ukupno 70 Kt domaće proizvedene pšenice

Foto: depositphotos.com, Maksimkostenko
  • 907
  • 116
  • 0

U najkraćim crtama, donosimo Vam novosti sa svjetskog tržišta žitarica. Američko tržište pšenice bilježi pad, dok tržište kukuruza stoji dosta dobro. Cijene kukuruza i soje u Americi niže su u odnosu na očekivane, Egipat je otkupio 55 Kt američke ozime pšenice, a izvoz soje proizvodene u Americi veći je od očekivanog. Procjenjuje se da će Amerikanci u 2014. godini zasijati manje ozime pšenice.

Pšenica

Globalne cijene pšenice bilježe trend opadanja. Nakon razdoblja relativne stabilnosti na tržištu pšenice u Velikoj Britaniji, došlo je do smanjena cijena. Zabilježen je pad cijena od 3,8 €/t, što je najveći pad od listopada prošle godine, odnosno smanjenje za 5 % u odnosu na tjedan ranije.

Što se tiče američkog tržišta, cijene pšenice pale su za 12,4 % u odnosu na prošlu godinu, ali ipak su nešto veće u odnosu na očekivanja. Potražnja za američkom pšenicom u razdobnju od rujna do prosinca 2013., u odnosu na 2012. godinu manja je za 6.3 %. Europske cijene pšenice slijede američki trend.

Proizvodnja pšenice u Europskoj uniji manja je u odnosu na očekivanja za 0.2 Mt, dok je u Kini porasla za 1 Mt, a u Rusiji za 0.6 Mt. Potrošnja pšenice u SAD-u smanjena je 1.7 Mt, a u EU za 1 Mt. Ukupna globalna potrošnja pšenice niža je za 1.1 Mt u odnosu na procjene.

Procjenjuje se da je u Americi zasijano 16.95 Mha ozime pšenice, što je 3% manje u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom vikenda, Egipat je otkupio 55 Kt ozime pšenice, što predstavlja njihovu prvu kupnju iz SAD-a ove sezone. No, nisu samo Ameri na početku ove godine poslovali dobro, Indijci su primjerice ugovorili izvoznu cijenu od 211 €/t za ukupno 70 Kt domaće proizvedene pšenice.

Što se tiče kukuruza, cijene u Americi, na dan 1. prosinca 2013. godine porasle su za 30 % u odnosu na prethodnu godinu, ali ipak su nešto manje od očekivanja.

Tržište uljarica

Iako su Amerikanci proizveli rekordne količine soje, preciznije 89.5 Mt, što je treći po redu rekord ikada ostvaren, snažna potražnja, posebice iz Kine dovela je do balansa između ponude i potražnje. Amerika je već sa 2. siječnjem ove godine ugovorila izvoz od 40.7 Mt, što je gotovo polovina ukupno ostvarene proizvodnje.

Najnoviji podaci iz kineske carinske uprave, pokazuju kako je Kina uvezla rekordne količine soje u 2013. godini. Uvoz je dosegao 63.38 Mt, što je povećanje od 8,6% u odnosu na prethodnu godinu.

* 1 Kt = 1.000 t

**1 Mt = 1.000.000 t

*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, Maksimkostenko


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Kukuruz Soja SAD Rusija Kina


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]