Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita imena
  • 08.07.2013.

Što je bilo s istarskim teranom poslije ulaska u EU?

Istarski vinari ne odustaju od proizvodnje terana jer se nadaju da će se zabrana nastala nakon što su proizvođači terana sa slovenskog Krasa pozvali na zaštitu razriješiti u njihovu korist. Naime iako se ulaskom Hrvatske u EU ovo kvalitetno tradicionalno vino, prema prvotnom stavu Europske komisije, više ne bi smjelo prodavati ni na policama domaćih trgovina, doznajemo da je usuglašeno da se postojeće zalihe mogu prodavati kao teran

Foto: RGBStock.com
  • 231
  • 11
  • 0

'Pozitivan pomak je i najavljena revizija svih zaštita u EU, za što smo predali specifikaciju, tako da ćemo vidjeti kako će to proći', doznajemo od dr. sc. Marija Stavera, pročelnika Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, koji je kao dugogodišnji voditelj Odjela vinarstva Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču sudjelovao u radu mnogih znanstvenoistraživačkih projekata i programa vezanih za vinogradarsko-vinarsko područje Istre, pa tako i vinifikaciju autohtonih sorti terana i borgonje.

'Svi se nadamo da nije ništa izgubljeno jer su Slovenci to napravili na način koji nije u duhu europskih pravila o tome kako se štite sorte. Ako ništa drugo, vjerujemo da će nam ta revizija dati mogućnost da i mi na isti način zaštitimo naš teran', kaže dr. sc. Staver, ujedno redoviti predsjednik Vinistrine komisije za ocjenjivanje vina.

Teran neće mijenjati naziv u 'istrijan', ali će ovogodišnja berba nositi nove oznake podrijetla 'vinogorje hrvatska Istra', dok su vina na zalihi etiketirana kao 'vinogorje zapadne Istre', doznajemo od dr. sc. Stavera i istarskih vinara.

Budući da su Slovenci nekoliko boca terana poznatih istarskih vinara Franca Armana i Franca Cattunara prve maknuli s polica ljubljanskog Mercatora, upitali smo Armana kakva je aktualna situacija s istarskim teranom u EU.

'U Sloveniju nismo dalje ni izvozili, no ako bude upita, slat ćemo ga. Nešto smo izvezli u Crnu Goru i Srbiju, imamo upita za izvoz u Veliku Britaniju, a 10 do 15 kartona terana će se moći distribuirati i putem domaćih restorana', kaže Arman, dodajući da je upravo dao otisnuti etikete za berbu 2011.

'Teran je istarska narodna baština i borit ću se za to ime. Dvadeset godina se trudimo od našeg terana stvoriti prepoznatljiv brend i ne možemo sad odustati. Pogotovo zato što je teran danas nešto sasvim drugo nego što je bio ranije. Teran iz berbi 2008. i 2009. je vrhunsko vino. To je bio dug i mukotrpan posao, tako da se nadam da će se pitanje zaštite riješiti i da će naš teran stati na svoje noge pa da možemo krenuti dalje', poručuje Arman.

Novi stav Komisije očekuje se nakon sastanka u utorak 9. srpnja, doznajemo od dr.sc. Ivice Matoševića, predsjednika Udruge vinara i vinogradara Istre - Vinistre. 'S naše strane je napravljeno sve što je bilo potrebno, a odluka je prije svega politička', izjavio je Matošević.

Foto: RGBStock.com


Izvori

tportal.hr


Tagovi

Teran Zaštita imena Tržište Autohtona sorta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije