• Ekonomija
  • 19.12.2015. 17:00

Što Europa predviđa našem gospodarstvu?

Europska je komisija izdala radni dokument s makroekonomskom analizom stanja u Republici Hrvatskoj, a predviđaju nam - izlazak iz recesije

  • 352
  • 53
  • 0

Iako i dalje imamo veću nezaposlenost i manje plaće od europskog prosjeka, Europska komisija Hrvatskoj za kraj 2015. godine predviđa izlazak iz recesije.

Takvi i slični ekonomski pokazatelji navedeni su u nedavno izdanom radnom dokumentu s makroekonomskom analizom stanja u Republici Hrvatskoj.

Kako nam je bilo?

Dokument navodi da veliki problem predstavlja i prekomjerna akumulacija javnog duga. Očekuje se da će javni dug nastaviti trend naglog rasta.

Šest godina nakon početka recesije realni BDP smanjio se za 12,5%, dok se ujedno stopa nezaposlenosti udvostručila i iznosi 17% (dok je u 2008. iznosila 8,9%). Smatra se da je izgubljeno 200.000 radnih mjesta. Ipak, poboljšanju su u 2014. i 2015. u segmentu zapošljavanja mladih donijele mjere aktivne politike tržišta rada namijenjene mladima.

Radni dokument Europske komisije dostupan je u nastavku teksta

Dok su se u skupini EU 10 (nove članice srednje i istočne Europe) u razdoblju od 2002. do 2014. bruto realne plaće povećale za 30%, u nas je taj porast bio manji od 8%. Prosječne neto plaće bile su više u javnom nego u privatnom sektoru, a i pri vrhu smo ljestvice država prema visini administrativnih troškova potrebnih za osnivanje poduzeća. Budući da je i dalje prisutan veliki broj javnih poduzeća, to dovodi do nejednakih tržišnih uvjeta. Smatra se također da rad destimuliraju velike mogućnosti prijevremenog umirovljenja, kao i više od 80 vrsta različitih socijalnih naknada.

Što nas očekuje?

Predviđa se da se trenutna stopa nezaposlenosti od 17% neće imati značajan pad. Spašava nas turizam, čiji prihodi čine oko 15% BDP-a zemlje. Ipak, potrebno je iz modela masovnog turizma prijeći na model turizma temeljen na većoj kvaliteti. No, protekle su godine unatoč krizi u Hrvatskom turizmu bile izvrsne te se očekuje daljnja tendencija rasta.

Također se predviđa da će se do 2035. radna snaga u dobi od 15 do 65 smanjiti za 7%, a broj osoba starijih od 65 godina porasti za 29%. U skladu s tim očekuje se da će udjel stanovništva starijeg od 65 godina u stanovništvu u radno aktivnoj dobi (stopa starosne ovisnosti) porasti sa sadašnjih 27% na 42%, u skladu s kretanjima u EU-28 u cjelini.

Kraj 2015. godine se bliži, stoga ćemo se vrlo skoro uvjeriti kakve nas promijene u narednoj godini očekuju.


Dokumenti


Tagovi

Republika Hrvatska Javni dug Europska komisija BDp Recesija Nezaposlenost Turizam


Autorica

Marina Bošnjak

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.