Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 10.10.2022. 14:15

Što donosi Pravilnik o provođenju natječaja za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta?

U javnom natječaju za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta jedinica lokalne samouprave može odrediti jamčevinu koji su sudionici natječaja dužni platiti, stoji u Pravilniku.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.712
  • 214
  • 0

Pravilnik o provođenju javnog natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske pušten je u javno savjetovanje.

Njime se propisuje dokumentacija, rokovi i postupak za raspisivanje natječaja. Kako stoji u Pravilniku potrebna je sljedeća dokumentacija: očitovanje jedinica lokalne samouprave o zonama sanitarne zaštite kao i ono Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica nalaze li se katastarske čestice na trasi buduće autoceste, ceste odnosno na trasi buduće željeznice.

Tekst javnog natječaja za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH objavljuje se na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici jedinice lokalne samouprave u trajanju od 30 dana.

Jamčevina 10 posto početne cijene

U javnom natječaju za prodaju jedinica lokalne samouprave može odrediti jamčevinu koji su sudionici natječaja dužni platiti. "Ona se  može odrediti po katastarskoj čestici u iznosu od maksimalno 10 posto visine početne cijene", stoji u Pravilniku.

Sudionici javnog natječaja za prodaju dužni su za sudjelovanje na javnom natječaju uz ponudu priložiti: potvrdu jedinice lokalne samouprave o podmirenju svih obveza s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, potvrdu Porezne uprave o podmirenju svih obveza s osnove javnih davanja.

Zatim izjavu da se protiv njih ne vodi postupak zbog predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta, da nema duga s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta na području RH, o površinama poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koje je kupio po provedenim natječajima te izjavu da se osobni podaci iz ponude na javnom natječaju za prodaju koriste u daljnjem postupku sklapanja ugovora i vođenja registra evidencije ugovora i naplate po ugovoru i da održavaju zemljište u svom vlasništvu pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju.

Analiza ponuda

Također, dužni su uz ponudu, osim dokumentacije priložiti i izjavu pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću u kojoj navode da su ispunjavali gospodarski program iz ugovora temeljem kojeg ostvaruju status dosadašnjeg posjednika za vrijeme trajanja ugovora i nakon isteka ugovora do trenutka raspisivanja natječaja.

Nadalje, mirni posjed se priznaje ponuditelju kojemu je istekao ugovor, u posjedu je tog zemljišta, a koji je od isteka ugovora do raspisivanja javnog natječaja podmirio sve obveze s osnove korištenja tog poljoprivrednog zemljišta.

Ukoliko je jedan ponuditelj na javnom natječaju izabran na više proizvodno tehnoloških cjelina kao najpovoljniji ponuditelj pa ukupna površina prelazi maksimalnu površinu koju može kupiti, u odnosu na propisani maksimum, ponuditelj pisanom izjavom odlučuje od kojih površina preko maksimuma odustaje, a koje prihvaća.

"Povjerenstvo za prodaju poljoprivrednog zemljišta dužno je izvršiti analizu ponuda dostavljenih na javnom natječaju u u roku do 60 dana od isteka roka za dostavu ponuda", navodi se u Pravilniku.

Ministarstvo poljoprivrede poziva zainteresiranu javnost da se odazove savjetovanju."Cilj je omogućiti da dostave svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe na prijedlog Programa komasacije poljoprivrednog zemljišta za razdoblje od 2022. do 2026. godine", napominju.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 25.10.2022., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Prodaja Javni natječaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer