Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o OPG
  • 16.12.2019. 16:30

Što donosi novi Zakon o OPG-ovima?

Prema novim pravilima, OPG-ovci višak proizvoda moraju prodati neprerađen, a krenu li u finalizaciju proizvoda morat će i registrirati dodatnu djelatnost. Koje su još novine?

Foto: Depositphotos/photography33
  • 20.072
  • 1.450
  • 0

Hrvatsku čekaju izmjene velikog poljoprivrednog područja. Novi Zakon o OPG-ima predviđa konačno sređivanje tržišta od gotovo 75.000 poljoprivrednih subjekata. Prema novim pravilima, OPG-ovci višak proizvoda moraju prodati neprerađen, a krenu li u finalizaciju proizvoda morat će i registrirati dodatnu djelatnost. Na snazi i dalje ostaje odredba da prijeđu li na godišnjoj razini promet od 80.500 kuna OPG-ovci moraju ući u sustav oporezivanja.

Izmjene zakona predviđaju i veće kontrole na terenu. 

"Samo se uvodi red, nema tu ni straha ni posebne neke strke nego da se zna tko što može radi daljnjih organizacija. Dobra stvar je da će iz toga izaći predstavnici koji će biti ovlašteni za snažnu pregovaračku moć. Budimo iskreni, uvijek imamo ili udruge ili neformalne inicijative koje komuniciraju s vladom na ovaj ili onaj način o nekom problemu. Evo sad u zadnje vrijeme oko tovne junadi. Ako je pet i više tisuća onih koji tove, a govori se o 5 do 20 ljudi koji su u ozbiljnim problemima, jesu li oni dovoljan reprezentat svih njih?", kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, Andrija Matić

Mijenjaju se i pravila o tome kako OPG može unaprijediti svoju proizvodnju te pokrenuti finalizaciju proizvoda i time podići vrijednost vlastite proizvodnje.

"Prema novom zakonu o OPG-u nositelji su oni koji su do sada i bili, koje su njihovi članovi izabrali. Fizička osoba koja ima više od 18. godina, pravno sposobna da može voditi organizacijski oblik OPG-a. Prava i obveze ostaju kako je bilo i do sada, a jedina razlika je u tome da višak svojih proizvoda mora prodati u neprerađenom obliku. Ukoliko ima proizvod s dodanom vrijednosti, mora registrirati taj proizvod kao dodatnu vrijednost", kaže Marin Fak, načelnik sektora za poljoprivrednu politiku.

Što se još čulo, pogledajte u videu. 


Tagovi

Zakon OPG Oporezivanje Proizvodnja Upisnik


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]