Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 30.07.2022. 10:30

Što donose izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi?

U javno je savjetovanje pušten Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi.

Foto: Bigstock/Stockr
  • 1.223
  • 124
  • 0

Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi u javnom je savjetovanju.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, postojećim Zakonom određuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike, pravila vezana uz zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda, mjere informiranja i promocije, pravila o jakim alkoholnim pićima,

Također, prikupljanje podataka i izvješćivanje o cijenama poljoprivrednih proizvoda, zahtjevi kvalitete za hranu i hranu za životinje, sprječavanje nastajanja otpada od hrane, doniranje hrane i hrane za životinje, ekološka proizvodnja, sustavi kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, administrativna kontrola i kontrola na terenu te upravni i inspekcijski nadzor itd.

"Njihovim donošenjem osigurat će se pravni okvir za donošenje Strateškog plana za provedbu mjera Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2023. do 2027.", napominju iz Ministarstva. Kao i ekološku proizvodnju u skladu sa zajedničkim pravilima te će se regulatorno osnažiti normativni okvir u dijelu odredbi vezanih uz provedbu operativnih programa proizvođačkih organizacija i organoleptičkih analiza djevičanskih maslinovih ulja.

U odredbama Zakona o poljoprivredi koji se odnose na pozivanje na kunu izvršit će se prilagodba s Odlukom o donošenju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom.

Nacionalna ruralna mreža ZPP-a

Kako stoji u nacrtu, za provođenje ovoga Zakona potrebno je osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu za uspostavu i vođenje Upisnika posjednika žitarica, uljarica i proizvoda od uljarica. Upisnik uspostavlja i vodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a isti je neophodan za potrebe izvješćivanja Europske unije.

Potrebna sredstva za provedbu ovog Zakona Ministarstvo poljoprivrede će planirati u okviru svojih limita ukupnih rashoda, a za ostvarivanje zahtjeva i osniva se Nacionalna ruralna mreža Zajedničke poljoprivredne politike.

Nadalje, navedeno je da se ne primjenjuje administrativna kazna ako je njezin iznos po korisniku u kalendarskoj godini 100 eura ili manji.

Agencija za plaćanja za svakog korisnika izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja donosi odluku o visini iznosa prava na potporu za godinu za koju je podnesen jedinstveni zahtjev . Odluke donosi u roku od 60 dana od krajnjeg roka za isplatu potpora korisnicima propisanog.

Ako se promijene okolnosti koje utječu na izračun potpore APPRRR donosi novu odluku o ostvarivanju prava i ukida prethodno donesenu odluku.

U Zakonu rješenja i za prekršaje

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1.320 eura kaznit će se za prekršaj fizička osoba poljoprivrednik ako ne vodi evidenciju o proizvodnji i prodaji vlastitih proizvoda proizvedenih na gospodarstvu te o tome ne izvještava Agenciju za plaćanja u rokovima i na način propisan pravilnikom, navodi se.

Nadalje, u programskom razdoblju od 2023. do 2027. godine neće se izrađivati Nacionalni pčelarski program već će se potpora dodjeljivati putem sektorskih intervencija definiranih u Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.–2027. pa se za trenutno važeću odredbu predlaže brisanje.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 13.8.2022., napominju iz Ministarstva.

 


Tagovi

Javno savjetovanje Zakon o poljoprivredi Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]