Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 04.01.2022. 07:30

Stiže novitet među strojevima za navodnjavanje

Strojevi s mlaznicama u odnosu na velike prskalice štede resurse, navodnjavanje se izvodi uz niži tlak, a važno je i to što radi blizu površine zemlje.

Foto: Facebook/Fasterholt
  • 417
  • 54
  • 0

DL 66 Pro danske tvrtke Fasterholt Maskinfabrik kombinacija je mobilnog stroja za navodnjavanje s dovodom i mlaznicama ugrađenim na nosaču koji se sastoji od novog, teleskopskog i hidraulički sklopivog 66 metara dugog aluminijskog okvira. Za ova su poboljšanja inovatori osvojili srebrnu medalju na Agritechnici.   

Kako pojašnjavaju, strojevi s mlaznicama u odnosu na velike prskalice (topove) štede resurse, navodnjavanje se izvodi pod nižim tlakom (cca. 1 do 2 bara, ovisi o korištenoj mlaznici), a važno je i to što radi blizu površine zemlje.

Mlaznice na nosaču

Tlak, koji je niži od tlaka topa, štedi energiju. Udio malih, sitnih kapljica je manji, a to svodi isparavanje na minimum. Zbog blizine površine zemlje utjecaj vjetra je minimiziran za razliku od topa na kojeg vjetar može intenzivno djelovati.

Prednost mobilnog stroja leži u većoj dužini crijeva (do 1.000 metara), koje ona namotava i ne vuče po zemlji.

Nedostatak ovog sustava je relativno velika težina.

Cijelim sustavom upravlja jedan čovjek

U budućnosti se planira svojevrsna "kontrola sekcija", pri čemu će se polje u obliku klina moći djelomično navodnjavati i u velikoj mjeri izbjegavati preklapanje i tretiranje neciljanih površina.

Ekonomski značaj je već evidentan. Ovim strojem se može tretirati 8 ha bez premještanja čime se povećava učinak i kvaliteta rada. Također, dovoljan je samo jedan radnik za upravljanje cijelim procesom.


Tagovi

Agritechnica Srebrna medalja Stroj za navodnjavanje Poljoprivredna mehanizacija Navodnjavanje DL 66 Pro


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]