Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioambalaža
  • 25.02.2023. 18:00

Stiže inovacija: Popijete sok pa pojedete bocu?

Ambalaža traje koliko i proizvod, a ne zagađuje prirodu.

Foto: Tomorrow Machine/Depositphotos/marisha5
  • 612
  • 84
  • 1

Švedski dizajnerski studio Tomorrow Machine razvio je bocu na bazi krumpirovog soka koju možete jesti, kompostirati i razgraditi, piše Designweek. U ovom projektu surađivali su s tvtrkom za proizvodnju sokova Eckes Granini kako bi kreirali ambalažu na biološkoj bazi pod nazivom GoneShells.

"Ideja je bila napraviti jestivo pakiranje koje ima isti kratak rok trajanja kao i proizvodi koje sadrži", rekla je Anna Glansen, osnivačica Tomorrow Machine.

Jestiva ambalaža

Osnovni koncept GoneShells-a je da životni vijek ambalaže odgovara vijeku trajanja sadržaja i tako zaobiđe konvencionalni sustav recikliranja. Cilj je smanjiti utjecaj ambalaže na okoliš i spriječiti da ona završi u prirodi, oceanima i na deponijima.

Ideju za ovaj jedinstven proizvod su pronašli u prirodi gdje je voće zaštićeno svojom korom. Zahvaljujući spiralnoj strukturi boca se može namotati. Kada ispraznimo sadržaj možemo je pojesti, kompostirati ili otopiti u vodi.

"U kontaktu s vodom odmah počinje reakcija, koja sigurno uništava materijal na bazi krumpira za oko 20 minuta", rekla je Maria Glansen.

Nepoznat sastav

Projekt je podržao strateški inovacijski program BioInnovation, zajedničko ulaganje Vinnove, Formasa i Švedske energetske agencije. Podršku su dali RISE Research Institute u Švedskoj i brending agencija F&B Happy.

Tomorrow Machine nije otkrio sastav biomaterijala, osim da je napravljen od krumpira na osnovi postojećih proizvodnih tehnika.


Tagovi

Bioambalaža Bio boca GoneShells Jestiva boca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!