Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sustav upozorenja
  • 09.01.2022. 18:00

Stigao spas za umorne vozače poljoprivredne mehanizacije?

Rad s poljoprivrednom mehanizacijom zna biti naporan i dugotrajan. Zbog toga je ruska kompanija Rostselmash osmislila sustav upozorenja RSM Ok ID

Foto: Depositphotos/kirvinic
  • 503
  • 87
  • 0

Poljoprivredni radovi na poljima znaju biti naporni i dugotrajni, što je posebno izraženo u sezoni žetve. Tada su vozači kombajna, berača i druge poljoprivredne mehanizacije izloženi cjelodnevnom, čak i noćnom radu. Posebno je to stresan period kada vremenske prognoze najave kišu i kada se nastoji posao obaviti prije padalina.

Umorni i iscrpljeni vozači mogu zaspati dok upravljaju mehanizacijom, a dovoljna je samo sekunda da izazovu nesreću i materijalnu štetu.

U kamionima i automobilima već postoje sustavi upozorenja na pospanost ili pomoći pri pažnji. Ruska kompanija Rostselmash ih je prilagodila poljoprivrednoj mehanizaciji i vozačima koji obavljaju složene poslove upravljanja različitim operacijama.

Razvila je i nadogradila poseban model RSM Ok ID, svojevrsnog asistenta koji je u stanju pratiti stanje vozača poljoprivrednih strojeva te zaustavi njihov i rad drugih komponenti. 

Kamera prati lice vozača (FB/Rostselmash Agrotechnics)

Inovaciju RSM Ok ID je Agritechnica nagradila srebrnom medaljom. Sustav kontinuirano prati stanje vozača poljoprivrednog stroja. Ako otkrije znakove pospanosti ili druge promjene, upozorava ga zvučnim signalom i šalje podatke Agrotonicu koji automatski vrši zaustavljanje preko ISOBUS sistema.

Kamera smještena u kabini prati zjenice, treptaje, položaj glave, a detektiraju se i otkucaji srca. Sustav prepoznaje tipične znakove pospanosti kao što su često treptanje, zatvaranje očiju duže od tri sekunde, zijevanje, trljanje očiju, spuštanje glave.


Tagovi

Agritechnica Srebrna nagrada Sustav upozorenja Poljoprivredna mehanizacija Nesreće u poljoprivredi Rostselmash RSM Ok ID


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)