Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Life Lynx
  • 15.06.2022. 10:15
  • Ličko-senjska, Ramino korito

Stigao Ljubo, peti ris naseljen u Hrvatsku iz Karpata

Ljubo je ujedno jubilarni, 15. ris preseljen iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju s ciljem spašavanja dinarske populacije ove divlje životinje. 

Foto: Marko Matešić
  • 588
  • 329
  • 0

Ljubo od jučer živi u Hrvatskoj. Peti je to ris naseljen kod nas u sklopu projekta LIFE Lynx, a sveukupno 15. preseljen iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju s ciljem spašavanja dinarske populacije ove divlje životinje. 

Ispušten je jučer u blizini Gospića, u lovištu Ramino korito kojim upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade, a uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u svoj novi dom stiže zdrav.

"Izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Lijepe naše. Na tom području obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije", istaknula je Marija Krnjajić, upraviteljica Zaklade. 

Suživot s tri velike zvijeri 

Stanovnici ovog područja, ističu iz Udruge Biom, stoljećima dijele život ne samo s risom, nego i vukom i medvjedom, a Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako na području ove županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika.

“Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama", naglasio je. 

Iz slovačkih Karpata na Velebit (Foto: Vedran Slijepčević)

LIFE Lynx projekt, kojeg provodi međunarodni tim stručnjaka, pod sufinanciranjem Europske komisije, pokrenut je 2017. godine. Ris je, podsjećaju, najveća europska mačka, no opstanak ove vrste u Dinarskim planinama je ugrožen zbog parenja u srodstvu. Nakon izumiranja početkom 20. stoljeća, dinarska populacija ponovno je uspostavljena 1973. godine naseljavanjem šest životinja iz slovačkih Karpata u Sloveniju.

Svi risovi koji su danas prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini potomci su tih šest pristiglih mačaka. 


Fotoprilog


Tagovi

Ris Ljubo Velebit Life Lynx


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).