Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 15.09.2017. 12:15

Štete od suše procijenjene na 293 milijuna kuna!

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić proglasio je stanje elementarne nepogode zbog suše.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 562
  • 36
  • 0

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić proglasio je stanje elementarne nepogode zbog suše čije štete su već sada procijenjene na 293 milijuna kuna!

Naime, uslijed izrazito visokih temperatura i dugotrajne suše tijekom ljeta na području Osječko-baranjske županije utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim, povrtnim i voćarskim proizvodima na području 37 (od ukupno 42) jedinica lokalne samouprave. Prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi 293.354.881,82 kuna, a nastale poremećaje u proizvodnji jedinice lokalne samouprave ne mogu otkloniti iz vlastitih sredstava. Župan Ivan Anušić stoga je 14. rujna 2017. godine proglasio stanje elementarne nepogode - suše na području Osječko-baranjske županije za obrtna sredstva i dugogodišnje nasade.

Župan je još 25. kolovoza 2017. godine zatražio od svih gradova i općina na području Županije da dostave podatke o stanju poljoprivrednih, povrtnih i voćarskih kultura koje su zbog visokih temperatura i dugotrajne suše pretrpjele štetu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na temelju pristiglih priopćenja, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu donošenje rješenja o proglašenju elementarne nepogode jer su šteta utvrđene na 78.425,63 ha poljoprivrednih površina, 617.450 komada voćnih stabala i 1.465.000 komada trsova vinove loze, a postotak oštećenja se kreće od 25 do 90 posto.

Ovim rješenjem župan ujedno obvezuje gradska i općinska povjerenstva te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da pokrenu postupak u svezi konačne procjene štete, koja će se dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima radi ublažavanje posljedica od nastale štete.

Stanje elementarne nepogode nije proglašeno za pet jedinica lokalne samouprave, i to općine Antunovac i Donja Motičina čija su se povjerenstva izjasnila da je na njihovom području šteta nastala u malim razmjerima te Općine Čeminac koja nije poslala svoje očitovanje. Stanje elementarne nepogode za područje Grada Donjeg Miholjca i Općine Podravska Moslavina župan je proglasio rješenjem od 30. kolovoza 2017. godine.

U dokumentu ispod teksta pronađite prve procjene šteta gradova i općina na području Osječko-baranjske županije.

Foto: Osječko-baranjska županija


Dokumenti


Tagovi

Elementarna nepogoda Suša Osječko-baranjska županija Ivan Anušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]