AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Šteta od tuče 32,8 milijuna kuna!

Šteta od tuče 32,8 milijuna kuna!

Elementarna nepogoda

Šteta od tuče 32,8 milijuna kuna!

Datum: 11.08.2017. 19:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog suše za cijelo područje županije.

Prema prvim izvješćima, tuča i olujno nevrijeme koje je 24. srpnja pogodilo područje grada Slatine, te općine, Voćin i Čađavica, a za što je župan virovitičko-podravski Igor Andrović proglasio elementarnu nepogodu, napravilo je procijenjenu štetu od 32.800.000 kuna.

Najviše su stradali poljoprivredni usjevi, trajni nasadi, kao i gospodarski objekti, te prometna vozila. Na području grada Slatine evidentirana je šteta u iznosu od 17 milijuna kuna. Čađavica je imala štetu od 12, a na području Voćina ona je 3,8 milijuna kuna. Podsjećamo, navedena područja pogodilo je olujno nevrijeme s tučom veličine jajeta.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, donio je i odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog suše za cijelo područje županije, izuzev općina, Čačinci, Gradina, Lukač i Suhopolje u kojima je elementarna nepogoda zbog suše već proglašena ranije.

Elementarna nepogoda, suša, uzrokovana je visokim temperaturama i nedostatkom oborina, a kojom su na navedenom prostoru nanesene velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim) i trajnim nasadima koji se trenutno nalaze u najosjetljivijoj fazi vegetacijskog ciklusa.

Obvezuju se općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izrade izvješće - Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Foto:www.vpz.hr, Kristijan Toplak

Broj pregleda članka: 772; Uspješnost članka: 47.6

Tagovi: Štete, Elementarna nepogoda, Tuča, Virovitičko-podravska županija

Ključne riječi članka: steta, od, tuce, 328, milijuna, kuna, nepogoda, štete, milijuna, milijuna kuna


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!