• Elementarna nepogoda
  • 11.08.2017. 19:00

Šteta od tuče 32,8 milijuna kuna!

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog suše za cijelo područje županije.

  • 778
  • 48
  • 0

Prema prvim izvješćima, tuča i olujno nevrijeme koje je 24. srpnja pogodilo područje grada Slatine, te općine, Voćin i Čađavica, a za što je župan virovitičko-podravski Igor Andrović proglasio elementarnu nepogodu, napravilo je procijenjenu štetu od 32.800.000 kuna.

Najviše su stradali poljoprivredni usjevi, trajni nasadi, kao i gospodarski objekti, te prometna vozila. Na području grada Slatine evidentirana je šteta u iznosu od 17 milijuna kuna. Čađavica je imala štetu od 12, a na području Voćina ona je 3,8 milijuna kuna. Podsjećamo, navedena područja pogodilo je olujno nevrijeme s tučom veličine jajeta.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, donio je i odluku o proglašenju elementarne nepogode zbog suše za cijelo područje županije, izuzev općina, Čačinci, Gradina, Lukač i Suhopolje u kojima je elementarna nepogoda zbog suše već proglašena ranije.

Elementarna nepogoda, suša, uzrokovana je visokim temperaturama i nedostatkom oborina, a kojom su na navedenom prostoru nanesene velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim) i trajnim nasadima koji se trenutno nalaze u najosjetljivijoj fazi vegetacijskog ciklusa.

Obvezuju se općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da odmah ili u najkraćem mogućem roku izrade izvješće - Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te isto dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Foto:www.vpz.hr, Kristijan Toplak


Tagovi

Virovitičko-podravska županija Elementarna nepogoda Tuča Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi