Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 04.11.2020. 18:00

Stanje s ptičjom gripom se pogoršava - pratite ga na interaktivnoj karti

Osim Nizozemske, ptičja gripa se pojavila u Njemačkoj i Engleskoj gdje će biti eutanazirano 13.000 kokoši. Tamošnja vlada ističe kako je pravilno kuhano meso peradi, kao i jaja, sigurno za hranu.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 379
  • 98
  • 0

Ptičja gripa se sve više širi svijetom. Sada se pojavila i u Njemačkoj gdje je zabilježeno već 14 slučajeva zaraze i to u saveznim pokrajinama Schleswig-Holstein, Hamburg te Mecklenburg- Zapadno Pomorje, navodi se u priopćenju tamošnjeg ministarstva poljoprivrede. Radi toga je pojačan nadzor svih peradarskih farmi u toj zemlji.

Savezni istraživački institut za zdravlje životinja u listopadu je klasificirao rizik od ptičje gripe u Njemačkoj kao visok s obzirom na to da divlje ptice prenose ovaj virus preko granica. Do sada su otkriveni samo pojedinačni slučajevi i to kod divljih ptica.

Eutanazirano 13.000 kokoši u Engleskoj

Istovremeno, ptičja gripa soja H5N8 je izbila u Velikoj Britaniji i to na farmi kokoši u Cheshireu. "Svih 13.000 kokoši za proizvodnju jaja morat će se eutanazirati", priopćila je tamošnja vlada koja je dodala da je pravilno kuhano meso peradi, kao i jaja, sigurno za hranu.

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Podsjećamo da je nedavno ovaj soj virusa pronađen i u Nizozemskoj, a zaraza je potekla od dva divlja labuda u provinciji Utrecht. Nakon toga proširila se na jednu farmu gdje je eutanizirano čak 35.700 brojlera.

Od tada tamošnji uzgajivači svoju perad moraju držati isključivo u zatvorenim prostorima kako bi se spriječila zaraza. Isto tako. zabranjen je i prijevoz jaja, živih pilića i ostalih poljoprivrednih proizvoda u krugu 10 kilometara od zaražene farme u gradu Altforst.

Upozorenje za sve zemlje EU

Nakon što je virus u srpnju ove godine primijećen u Rusiji i Kazahstanu Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je pozvala zemlje članice EU na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičje gripe.

Stoga je i naše Ministarstvo poljoprivrede objavilo preporuke uzgajivačima. Prije svega savjetuje im se spriječiti kontakt peradi s divljim pticama držeći ih u zatvorenim ili ograđenim nastambama.

Ostale preporuke i obveze proizvođača pronađite ovdje.

Stanje vezano uz ovu bolest te u kojim je državama zabilježena, možete pratiti na interaktivnoj karti:


Tagovi

Ptičja gripa Njemačka Engleska H5N8 Zaraza Virus Interaktivna karta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje Skakavac s mora ispod modrog neba🦗🏖