Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 03.11.2023. 18:00

Stagniraju cijene na tržištu žitarica - a za što rastu?

Na europskom tržištu cijene kukuruza i pšenice su ostale skoro nepromijenjene, a rasle su za uljarice u Europi i SAD-u.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 6.176
  • 361
  • 0

Ovog tjedna je na europskom tržištu samo uljana repica zadržala rast, dok su cijene pšenice i kukuruza zabilježile blage promjene.

Rasle cijene uljarica

Cijena pšenice za prosinačke ugovore na pariškom Matif-u je u petak u 13 h iznosila 233,25 eura/t, što je gotovo isto u odnosu na prošli tjedan u ovom terminu kada je koštala 233,50 eura/t.

Cijena pšenice na pariškoj EuroNext burzi: 

Cijena kukuruza je blago pala na 200 eura/t, a ovako izgledaju kretanja na pariškoj burzi: 

Najveći rast je imala uljana repica i za tonu u veljačkom ugovoru je trebalo izdvojiti 437,50 eura.

Na CBoT-u (Chicago) je cijena pšenice imala blagi rast, nakon pada na početku tjedna. Dostigla je cijenu od 195,62 eura/t. Zabilježen je pad za kukuruz koji je koštao 174,19 eura/t, dok je porasla cijena soje na 451,08 eura/t.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Rastu cijene soje na američkom tržištu doprinio je povećan izvoz u Kinu. Očekuje se da će SAD izvesti rekordnu količinu od 105 milijuna tona u Kinu, koja je za 15 posto veća na godišnjoj razini. Istovremeno je porastao indijski uvoz jestivih ulja za 17 posto u sezoni koja je završena 31. listopada i iznosio je 16,6 milijuna tona.

Cijena soje na CME burzi: 

Slab izvoz pšenice iz Europe

Europska unija je smanjila prognozu za izvoz krušne pšenice u sezoni 2023/24. Od početka sezone do kraja listopada izvezeno je 9,6 milijuna tona ove žitarice što predstavlja pad od 24 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tjedni izvoz se zadržao na 530.000 tona i ako se nastavi u istom tempu to znači da će do kraja sezone biti izveženo 27,5 mil. t. To je mnogo manje od planiranih 37,5 mil. t. Izvoz je opterećen konkurencijom iz Crnog mora, najviše iz Rusije. Povećane su zalihe.

Hoće li rat na Bliskom istoku utjecati na cijenu žitarica i uljarica?

Kada je u pitanju kukuruz, dominira izvoz iz Brazila. U EU uvoz ove žitarice je manji za 40 posto u odnosu na prošlu godinu.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje Žitarice i uljarice Tržište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]