Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU tržište
  • 20.02.2015. 16:20

Stabilizacija cijene mlijeka u EU?

Čeka li nas reforma standarda označavanja porijekla mesa? Cijene mlijeka su nakon dugo vremena stabilne, a i cijene žitarica pokazuju pozitivan pomak.

Foto: depositphotos.com,
  • 637
  • 93
  • 0

Nakon brojnih skandala koji se tiču sumnjivog porijekla mesa, većina stranaka u Europskom parlamentu je za stroga pravila označavanja mesa. Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su proteklog tjedna o reformi europskih standarda označavanja hrane.

Gotova jela kao što su lasagne, pizze ili musake često na deklaraciji nemaju navedeno porijeklo mesa koje sadrže. "Iako je svježe meso lako pratiti, isto ne vrijedi za obrađeno meso, koje čini između 30 % i 50 % potrošnje u EU"; kažu iz parlamenta.

Rerforma standarda - označavanje porijekla mesa?

James Holtum, glasnogovornik europskih konzervativaca i reformista (ECR grupa), izjavio je kako se označavanje mesa zemljom porijekla već rabi na svježem, smrznutom i ohlađenom mesu. No, usred skandala s konjskim mesom, postoji potreba proširenja ovih pravila i na prerađeno meso. I Odbor za okoliš Europskog parlamenta glasat će za rješenje koje potiče komisiju da predloži novu legislativu u smislu označavanja proizvoda prerađenog mesa. Glavna briga su visoki troškovi označavanja proizvoda koji bi opteretili posao.

Snižavanje standarda hrane - TTIP

Magda Stoczkiewicz, predsjednica organizacije Friends of the Earth Europe, kaže da su izazovi ZPP-a još uvijek pred njima, a održivost poljoprivrede upitnija je nego ikad. "Sustav proizvodnje hrane nije u stvarnosti održiv. Tijekom pregovora TTIP - o transatlanstkom trgovinskom sporazumu između EU i SAD-a, suočavamo se s potencijalnim snižavanjem standarda s obje strane Atlantika. Benefiti će ići manjini, a posljedice će se raspodijeliti na građane i okoliš", dodala je.

Stabilne cijene mlijeka - EU govedina izvozi se u SAD?

Nakon dugo vremena, tržište mlijeka pokazuje stabilnost. Cijene su tako dostigle određenu razinu koja je prihvatljiva za proizvođače. Što se tiče izvoza govedine na američko tržište, Hogan potiče Veliku Britaniju, Nizozemsku i Litvu da slijede primjer Irske.

Cijene žitarica oživjele

Na pola puta kroz tržišnu 2014./15. sezonu, cijene žitarica pokazuju znakove oživljavanja - unatoč još uvijek velikim viškovima usjeva koji potiču oštru konkurenciju za izvoznu trgovinu. Efekti primjene Zajedničke poljoprivredne politike konstantno se revidiraju.

Zloporaba sredstava za ruralni razvoj ispod 10 %

Još dok rasprave o ZPP-u nisu gotove, već je vrijeme da se počne misliti na sljedeće razdoblje i razmotriti što će se i što bi se trebalo dogoditi subvencijama u EU poljoprivredi nakon 2020. Istraživanja pokazuju da su zemlje članice EU odobrile transfer više od pola drugog stupa ZPP obveza ruralnog razvoja u sljedeće dvije godine. Što se tiče trošenja sredstava za ruralni razvoj tijekom prošle tri godine, pogreška je bila 8.2 %, što znači da je zlouporaba sredstava za ruralni razvoj još uvijek ispod zabrinjavajuće razine.

Foto: depositphotos.com, @PicsFive


Tagovi

Cijena mlijeka TTIP Izvoz govedina Irska Phil Hogan Visoki troškovi Porijeklo mesa Skandal Konjsko meso ZPP Zloporaba sredstava Subvencije Magda Stoczkiewicz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]