• Poljoprivredno zemljište
  • 06.08.2013.

Srpski kralj mesa kupuje 1500 hektara zemlje u Hrvatskoj

Kao osnovni razlog kupovine zemlje u Hrvatskoj Matijević navodi povoljne cijene

Foto: RGBStock.com
  • 833
  • 40
  • 0

Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević iz Srbije koji je poznat kao kralja mesa kod istočnih susjeda, u pregovorima je za kupovinu oko 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Hrvatske. Prema pisanju beogradskog Blica to zemljište se nalazi u vlasništvu dvije zadruge.

Kao osnovni razlog kupovine zemlje u Hrvatskoj Matijević navodi povoljne cijene.

- Sve dok su ove cijene zemlje u Srbiji ne planiram kupiti niti hektara. S obzirom na to da je cijena najkvalitetnije zemlje u Hrvatskoj u rasponu od pet do osam tisuća eura naravno da smo zainteresirani da i dalje tamo kupujemo, rekao je Matijević koji je do Domovinskog rata živio u Hrvatskoj. Pojašnjavajući svoje tvrdnje Matijević kaže i da su trenutne cijene zemlje u Srbiji, koje su i do dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, nerealne.

- Kod nas nema nikakvih drugih ulaganja pa su svu pohrlili kupiti zemlju koju potom izdaju u zakup, a na kojoj nema neke velike zarade, rekao je Matijević. O cijenama poljoprivredne zemlje u Srbii govori i podatak da hektar zemlje u Vojvodini trenutno košta i do 17.000 eura. Stručnjaci smatraju da ovo i nije kraj te da bi se rast cijena mogao nastaviti do 2017 godine, kada na snagu stupa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju po kojem će zemlju u Srbiji moći kupovati i stranci kao fizičke osobe.

Procjenjuje se bi do tada cijena hektara plodne zemlje u Vojvodini mogla doseći i do 20.000 eura. Inače, samo prije tri godine najkvalitetnija zemlja u Vojvodini prodavana je po 5.000 eura po hektaru.

Autor: Branimir Bradarić Foto: RGBStock.com


Izvori

Večernji list


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Petar Matijević Cijena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Okusi Francusku Na Konferenciji za medije u Francuskom institutu u Zagrebu predstavljena je manifestacija Goût de / Good France 2021 (Okusi Francusku) O konceptu manifestacije "Goût de France" govorio je njegova ekselencija veleposlanik Fra... Više [+]