Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga
  • 17.07.2013.

Srpski biznismen pregovara o preuzimanju hrvatskih poljoprivrednih zadruga

Petar Matijević kupuje dva poljoprivredna poduzeća u Hrvatskoj koja u posjedu imaju 1.500 hektara zemljišta.

Foto: Stock.xchng
  • 1.473
  • 76
  • 0

Jedan od najvećih srpskih biznismena Petar Matijević, vlasnik kompanije Matijević, vodi završne pregovore o kupovini dva poljoprivredna poduzeća u Hrvatskoj. U posjedu ta dva poljoprivredna poduzeća se nalazi 1.500 hektara zemljišta.

Riječ je, zapravo, o poljoprivrednim zadrugama "Jankovci" u Starim Jankovcima i "Negoslavci" u istoimenom mjestu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ako ovi pregovori budu išli naruku Petru Matijeviću, bilo bi to po prvi put da jedan srspki biznismen kupi poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj. S druge strane, Hrvati su na vojvođanskim njivama prisutni odavno, a najviše ih oru vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić i "Žito grupa" iz Osijeka.

Predstavnici kompanije "Matijević" su već u nekoliko navrata razgovarali sa čelnim ljudima spomenutih hrvatskih zadruga, a u namjere Matijevićeve kompanije upućen je i veleposlanik Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak. Matijević pregovore vodi s većinskim vlasnikom zadruga "Stari Jankovci" i "Negoslavci" biznismenom Enverom Moralićem, koji u Hrvatskoj slovi za jednog od najjačih igrača u agrobiznisu, velikog zaljubljenika u vino i vinograde, ali i jednog od najbogatijih europskih poslovnih ljudi.

Kako saznajemo, cijena zadruga i zemljišta u Starim Jankovcima i Negoslavcima ne bi trebalo biti kamen spoticanja u pregovorima srpskog i hrvatskog biznismena, s obzirom na to da njive u Hrvatskoj nisu skuplje od vojvođanskih i pored toga što je Hrvatska ušle u Europsku uniju. Kako god, Matijevićev pokušaj da kupi oranice u Hrvatskoj biti će test koji će pokazati da li su politika i ekonomija susedne zemlje spremnije da prihvate srpski kapital, s obzirom na činjenicu da su privrednici iz Srbije često nailazili na prepreke u nameri da započnu biznis u komšiluku.

Foto: Stock.xchng


Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Zadruga Kupovina Poljoprivredno zemljište Petar Matijević Stari Jankovac Negoslavci

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]