Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 12.08.2013.

"Srpska šljivovica" u EU

Srbija očekuje problem sa zaštitom rakije šljivovice, jer je Češka kao proizvod geografskog porijekla zaštitila svoju vrstu rakije od šljive u Moravskoj, pod nazivom "slivovica".

  • 422
  • 33
  • 0

U Srbiji su zasad samo na nacionalnoj razini zaštićena 33 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čija će zaštita biti i tema pristupnih pregovora o ulasku Srbije u Europsku uniju. Proizvodi su zaštićeni imenom porijekla ili geografskom oznakom.

Zaštićeni su brojni suhomesnati, mliječni i ostali proizvodi, kao što su srijemski kulen, užički pršut, požarevačka kobasica, apatinsko jelen pivo. S obzirom da su EU sporovi oko imena i zaštite geografskog porijekla proizvoda česti, Srbija očekuje problem sa zaštitom rakije šljivovice, jer je Češka 2007. u EU kao proizvod geografskog porijekla zaštitila svoju vrstu rakije od šljive u Moravskoj, pod nazivom "slivovica".

Srbija se ipak nada da bi u Europskoj uniji mogla dobiti zaštitu svoje rakije od šljive pod nazivom "srpska šljivovica", slično zaštiti naziva "škotski viski".


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]