Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan tla
  • 05.12.2014. 08:00

Sretan Svjetski dan tla!

Kako ste vi obilježili Svjetski dan tla?

  • 387
  • 36
  • 0

Prvi pisani dokumenti o tlima pojavili su se prije nekoliko tisuća godina u Kini, a zatim u Egiptu i Mezopotamiji. Prvu klasifikaciju tala dao je Kinez Yu prije 4.000 godina.

Veliki poticaj intenzivnijem istraživanju plodnosti tla dala je Malthusova teorija po kojoj proizvodnja hrane u svijetu raste matematičkom, a ljudska populacija geometrijskom progresijom.

Tla su dovoljno duga bila zanemarivana. Danas zaboravljamo povezati tlo s proizvodnjom hrane, vodom, klimom, biodiverzitetom, životom. Ovakvo zanemarivanje mora prestati. Vrijeme je da počnemo cijeniti tlo i raditi na njegovu očuvanju. Kampanjom za Svjetski dan tla nastoji se ljude povezati i podići svijest o njegovoj kritičnoj važnosti u našim životima.

Soil - where food begins!

Jeste li znali da je tlo osnova za dobivanje hrane, goriva i vlakana? Izvor materije koja održava ekosustave i dobrobit čovječanstva? Spremnik je to i za četvrtinu biodiverziteta koji postoji na planetu, a time zahtijeva i istu, ako ne i veću pažnju kao i biodiverzitet koji se nalazi iznad zemlje.

Tla igraju ključnu ulogu u opskrbi vodom i otporu prema poplavama i sušama. Najveći spremnik ugljika je upravo u tlu, a njegovo očuvanje može doprinijeti klimatskim promjenama i mitigaciji. Održavanje i poboljšanje globalnih resursa je esencijalno za potrebe čovječanstva za hranom, vodom i energijom.


Tagovi

Tlo Svjetski dan tla Očuvanje Svijest Kampanja Važnost tla Proizvodnja hrane Klima Biodiverzitet Život


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]