Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 18.08.2022. 13:30

Srbijanski ratari neće potpisati prijedlog Ane Brnabić, zbog "podvale"

Inicijativa naglašava u pismu premijerki da je neophodno da "od danas iznalaze rješenja za 2023., ali pod hitno i odmah"

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.841
  • 150
  • 0

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije obavijestila je premijerku te zemlje Anu Brnabić da neće potpisati tekst koji je predložila udruženjima ratara, zbog "podvale nastale prekrajanjem postignutog dogovora", prenosi FoNet.

Od nje su zatražili da "dobro pročita" njihove zahtjeve kako bi mogli nastaviti pregovore. U pismu upućenom premijerki se ističe da su se nezadovoljni ratari sklonili s ulica, ali da prosvjed nije završen.

"Pokušali smo dogovoriti garantiranu cijenu suncokreta, ali nismo uspjeli jer se blokada prometa smanjivala tako što su nam razbili jedinstvo i posebno vršili pritisak na pojedina udruženja. Bilo je i mnogo prijetnji kojekakvih službenika, raznih tajnika iz mjesnih zajednica i općina, pa su ljudi odustajali od prosvjeda", rekao je ispred Inicijative Radoslav Adamović za Betu.

"Rješenja pod hitno i odmah"

Kako dalje prenosi Glas Šumadije sadržaj pisma, ratari naglašavaju da su sa ulica sklonili traktore iz razloga da "ne destabiliziraju državu u vrijeme pregovora u Bruxellesu", i od sada što dogovore odmah potpisuju "pasus po pasus da ne bi došlo ponovo do podvale kao jučer u zgradi Banovine u Novom Sadu, kada je dogovoreno prekrojeno".

Dogovor postignut, prosvjedi u Srbiji prekinuti, ali ratari neće sjediti prekriženih ruku

Inicijativa naglašava dalje u pismu srbijanskoj premijerki Ani Brnabić da je neophodno da "od danas iznalaze rješenja za 2023., ali pod hitno i odmah", za subvencije po hektaru, dizel gorivo bez dijela trošarina, umjetno gnojivo, subvencije u određenom postotku, naknade za odvodnjavanje za cijeli teritorij Republike Srbije i iznalaženje rješenja za proglašenje elementarne nepogode.

Siromašna žetva

U pismu se ocjenjuje da će žetva i berba jesenjih plodova biti vrlo siromašna i da će kratko trajati, pa traže od premijerke da polovinom rujna nastave pregovore.

Podsjetimo, predložena je cijenu suncokreta od 73 dinara (4,67 kn) po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara (0,17 kn). Poticaj za gorivo bi iznosio 20 dinara (1,28 kn) po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je osiguran moratorij na kredite do jedne godine, premija za mlijeko bi bila 15 dinara (0,96 kn) za dva kvartala, dok je "obećano" da će se u narednom periodu razgovarati sa stočarima u vezi s mjerama u ovoj grani agrara.


Tagovi

Nastavak pregovora Ana Brnabić Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije Prosvjed


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]