Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM soja
  • 01.10.2013. 11:13

Srbija pod GM sojom

Već godinama krše vlastite zakone, a nadležni još uvijek ne uspijevaju pronaći tisuće hektara zasijanih GM usjevima

Foto: www.buildmybody.nl
  • 468
  • 45
  • 0

U Srbiji se već nekoliko godina na nekoliko tisuća hektara uzgaja genetski modificirana soja. Unatoč tome što Zakon iz 2009. izričito zabranjuje sjetvu takvih biljaka i promet GMO proizvoda za stočnu i ljudsku hranu, to se i dalje neometano događa, upozorio je na tu činjenicu srbijanski agroekonomist Miladin Ševarlić, prenosi Tanjug.

"Naša zemlja uopće nema evidenciju o količini uvezene GM soje a sve je više proizvoda koji nisu označeni da sadržavaju sirovine od GMO", upozorio je i dodao da u Srbiji i danas postoje tisuće hektara zasijanih genetski modificiranom sojom, koja se godinama uzgajaju, a nadležni i dalje ne reagiraju.

Srbija nema kontrolu nad GM sojom, odlazi li na farme za stočnu hranu ili ulazi u distribuciju za pripremanje stočne hrane na tržištu, nitko ne zna. Ne postoje niti javni podaci o količini GM soje uvezene iz SAD-a, Brazila, Argentine i ostalih zemalja, a nema niti odgovarajuće carinske kontrole za uvoz sjemena za uzgoj GM soje. "Pitanje je što rade nadležne inspekcijske kontrole, jer godinama ne uspijevaju pronaći tisuće hektara zasijanih GM sojom i drugim rataskim kulturama, a, recimo, policija može pronaći i dva ara marihuane usred polja od nekoliko desetaka hektara pod kukuruzom", smatra Ševarlić.

Koliko takvih proizvoda iz Srbije stiže i u našu zemlju, i može li Hrvatska zaustaviti uvoz svih proizvoda iz Srbije koji bi u manjoj ili većoj mjeri mogli sadržavati elemente GMO i tako zaštititi svoje građane, teško je reći, a još teže učiniti.

Foto: www.buildmybody.nl


Tagovi

Srbija Miladin Ševarlić GM soja GMO Stočna hrana Uvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]