Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 18.10.2013. 09:42

Srbija i BiH će zadržati opseg trgovine s RH?

Europska komisija će pozvati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju da što prije pristanu na promjene svojih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine između članica EU-a i članica CEFTA-e

Foto: freepik.com
  • 249
  • 12
  • 0

Europska komisija će pozvati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju da što prije pristanu na promjene svojih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine između članica EU-a i članica CEFTA-e nakon ulaska Hrvatske u EU. Komisija poziva Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da hitno preispitaju svoje stajalište kako bi se što prije njihovi Sporazumi prilagodili ulasku Hrvatske u EU i kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine. Europska komisija donijela je strategiju o proširenju i glavne izazove za razdoblje 2013. - 2014. te izvješća o napretku šest zemalja zapadnog Balkana - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Kosovu - te Turskoj i Islandu, koji je ove godine samonicijativno prekinuo pristupne pregovore.

Komisija u svojoj strategiji proširenja ističe primjer Hrvatske, kao prve zemlje koja je uspješno prošla kroz proces stabilizacije i pridruživanja i prve zemlje koja je ušla u EU, a koja je bila ozbiljno zahvaćena ratom u bivšoj Jugoslaviji. "Komisija naglašava važnost hrvatske deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočoj Europi. Za pohvalu je hrvatska spremnost da iskoristi svoju jedinstvenu poziciju kao prva članica koja je bila ozbiljna zahvaćena ratom kako bi pružila poliitčku i tehničku potporu svojim susjedima na putu prema EU-u", kaže se u nacrtu dokumenta.

Kod svih zemalja koje imaju europsku perspektivu zabilježen je određeni napredak, osim u Bosni i Hercegovini, koja je, kako se navodi, u potpunom zastoju. Politički predstavnici u BiH ne dijele zajedničku viziju u kojem smjeru bi zemlja trebala ići i kako bi trebala funkcionirati. Srbija i Kosovo su pak, povijesnim dogovorom o normalizaciji odnosa postignutim u travnju, napravili veliki iskorak u europskim integracijama.

Foto: freepik.com


Tagovi

Trgovina Srbija BiH Balkan CEFTA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]