Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 17.08.2014. 17:30

Srbija će kontrolirati reeksport proizvoda u Rusiju!

Iz HGK demantiraju neozbiljne najave o zaobilaženju ruskih sankcija preko Srbije. Srbijansko ministarstvo trgovine već je priopćilo da će uvesti stroge kontrole kako bi se spriječio reeksport robe iz država EU-a preko Srbije.

  • 386
  • 36
  • 0

Podsjetimo, nakon Uredbe predsjednika Ruske Federacije od 6. kolovoza ove godine, Vlada Ruske Federacije odlučila je uvesti zabranu uvoza u Rusku Federaciju poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz SAD-a, Europske Unije, Kanade, Australije i Kraljevine Norveške, s rokom od godine dana. Budući da se u carinskoj deklaraciji mora navesti i zemlja porijekla robe, ruske carinske službe već su najavile rigoroznu kontrolu u cilju sprečavanja mogućih pokušaja krivotvorenja carinskih dokumenata.

Srbija pooštrava carinske kontrole?

Hrvatski proizvodi se mogu izvoziti iz Srbije u Rusku Federaciju isključivo ako hrvatske tvrtke imaju osnovanu ili osnuju tvrtku u Srbiji te proizvodnju navedenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ili sirovina u većem omjeru izvode na teritoriju Srbije. Tada bi ta roba imala status domaćeg, odnosno srpskog podrijetla.

Proteklih dana govorilo se o mogućnosti zaobilaženja sankcijskog režima za hrvatske proizvođače, izvozom preko susjedne Srbije.

Hrvatska gospodarska komora reagirala je na takve špekulacije izjavom da iznošenje takvih objava dovodi hrvatske proizvođače u zabludu te u konačnici može nanijeti i veću štetu od samih sankcija, ne samo pojedinom poduzeću nego posljedično i hrvatskom gospodarstvu u cijelosti.

Za očekivati je i da Srbija pooštri svoje kontrole. Naime, kada je Rusija uvela ograničenje izvoza svinjskog mesa iz Srbije, jedan izvoznik iz Srbije na rusko tržište je poslao meso koje je prethodno uvezao iz Španjolske i Hrvatske.

Kako se takvi slučajevi ne bi ponavljali, Uprava carina i Uprava za zaštitu bilja u predstojećem razdoblju pojačat će kontrole srpskog voća i povrća koje se izvozi u Rusiju, ali i uvoza na srpsko tržište iz EU-a i drugih zemalja kako bi se spriječile zloporabe, a posebno reeksport poljoprivrednih i ostalih prehrambenih proizvoda.

Međunarodna trgovina temelji se na podrijetlu proizvoda

Ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije koji omogućuje povlašteni izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, je u pogledu pravila o podrijetlu proizvoda gotovo identičan svim ostalim ugovorima o slobodnoj trgovini. To znači da se za ostvarivanje preferencijalnih uvjeta izvoza u Rusiju isključivo gleda uvjet da roba ima podrijetlo iz Srbije. "Samo pakiranje, zamatanje, preslagivanje ili promjena ambalaže ni u kojem slučaju ne omogućuju dobivanje statusa proizvoda s podrijetlom", naglašavaju u HGK.

Zaključak je taj da se predmetni proizvodi mogu izvoziti iz Srbije u Rusku Federaciju isključivo ako npr. hrvatske tvrtke imaju osnovanu ili osnuju tvrtku u Srbiji te proizvodnju navedenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ili sirovina u većem omjeru izvode na teritoriju Srbije. Tada bi ta roba imala status domaćeg, odnosno srpskog podrijetla.

Prema ranijoj procjeni HGK, sankcije koje je Rusija uvela za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije ne bi trebale imati većeg utjecaja na ukupni hrvatski izvoz u tu zemlju, ali bi mogle jače pogoditi pojedine izvoznike. U Komori smatraju da će paketom sankcija biti ugrožen segment od oko 1,5 % ukupnog hrvatskog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, u vrijednosti između 20 i 25 milijuna dolara.


Tagovi

HGK Ruske sankcije Zabrana izvoza Ograničenje izvoza Svinjsko meso Srbija SAD Kanada Australija Kraljevina Norvečka Rigorozna kontrola Porijeklo robe Status domaćeg porijekla Šteta Hrvatske tvrtke Podružnica u Srbiji


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo