Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 12.08.2013.

Spremni i na blokadu granice

Ukoliko se danas na sastanku ne postigne dogovor i rješenje problema u poljoprivredi - seljaci su spremni na još veće prosvjede, pa čak i blokadu granica.

  • 1.339
  • 322
  • 0

Poljoprivrednici koji već peti dan prosvjeduju na cestama, odbrojavaju sate do sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. Ne odustaju od isplate 37% državnih potpora, više otkupne cijene pšenice i razgovora s premijerom.

Predstavnici seljačkih udruga iz 11 županija sastali su se s otkupljivačima i prerađivačima pšenice, a zatim će se, točno u podne, uputiti na sastanak s ministrom.

Odlučno kažu "pregovaramo samo s premijerom Milanovićem i ministrom Linićem".

Ne postigne li se danas dogovor - spremni su na još veće prosvjede, pa čak i blokadu granica. S obzirom da su prosvjedi samoorganizirani i nema odgovornog vođe, Matija Brlošić je za Dnevnik komentirao da ne može utjecati na prosvjednike i njihove odluke, iako se nalazimo usred turističke sezone. "Svjestan sam da smo u sezoni, ali i država mora biti svjesna da bi ipak - bez obzira na turističku sezonu, proizvodnja hrane trebala biti prioritet. Problem nije velik, on se brzo može riješiti, poručuje Brlošić u nadi da će ministar Jakovina ipak naći način da ispuni njihove zahtjeve i da blokade granice neće biti.

Seljaci poručuju da će s cesta maknuti traktore tek kad sva tri uvjeta budu ispunjena. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji danas je pet novih mjesta na kojima se prosvjeduje, dok su ceste u četiri istočne županije i danas djelomično ili potpuno blokirane.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdi da dodatnih isplata neće biti bez obzira na blokade i ucjene, a ostavku ne namjerava dati. "Tko god da vodi ovako zahtjevan resor u uvjetima višegodišnje recesije i s ovakvim naslijeđenim problemima, koji su nastali kao dugogodišnja posljedica pogrešne politike, ne bi mogao učiniti više. Neki olako licitiraju i s tim da sam najgori ministar poljoprivrede, a zaboravljaju na prethodnike koji su do ovoga doveli. Pa samo je bivši ministar Petar Čobanković u aferi Planinska priznao višemilijunske krađe", kaže Jakovina.

S obzirom da seljaci zahtijevaju i prisutnost premijera Milanovića na sastanku koji će se održati danas u podne, Jakovina odgovara - "Ako im se ne sviđa pregovarački tim, na sastanku ne moraju ni biti".

Još uvijek smatra kako prosvjeduje tek nekolicina seljaka te da je na djelu zlonamjerno tumačenje Zakona o potporama, kao i novog modela isplate potpora koji u cijelosti vrijedi za sve farmere Europske unije. "Tek od iduće godine 25 posto od ispregovarana 373 milijuna eura za potpore dolazi iz proračuna EU, a ostatak iz državnog proračuna, i to prema mogućnostima, što je u Zakonu i navedeno. Za proizvodnu 2012., koja se isplaćuje u ovoj godini, sav novac je iz državnog proračuna RH. Do sada smo isplatili gotovo sve što smo bili obavezni. Iz godine u godinu udio novca iz proračuna EU bit će sve veći, tako da već nakon 2015. planiramo biti blizu prosjeku isplata u iznosu od 373 milijuna eura" navodi Jakovina.


Tagovi

Prosvjedi Blokada Matija Brlošić Tihomir Jakovina Proizvodnja hrane Poticaji Sastanak


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]