Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptica godine
  • 18.02.2022. 16:30

Sova ušara proglašena pticom godine - što ju veže sa stočarstvom i poljodjelstvom?

Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima ušara lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja

Foto: Udruga Biom
  • 533
  • 138
  • 0

Uvjerljivom većinom glasova titulu Ptice godine 2022. osvojila je sova ušara (Bubo bubo) priopćila je udruga Biom.

"Njezinim odabirom za Pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove", navode u priopćenju.

Inače, ovaj je izbor proveden u razdoblju od 11. do 16. veljače na web-stranici udruge i od 338 glasača koji su sudjelovali u izboru, uvjerljivo najveći broj glasova (59,8 posto) osvojila je ova životinja. 

Tko joj je bila konkurencija? 

Ornitolozi udruge Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode u uži izbor su, pored ušare, nominirali jarebicu kamenjarku (Alectoris graeca) i glavatu patku (Aythya ferina).

Ušara je druga po veličini vrsta sove u svijetu koja je ime dobila po karakterističnim velikim čupercima na glavi koji podsjećaju na uši iako s njima nemaju veze, pojasnili su. Naime, ove ptice žive u monogamnim parovima i ostaju zajedno čitav život, a kada uspostave svoj teritorij, njega također ne mijenjaju.

Gnijezde se na liticama, strmcima, kamenolomima, a rjeđe na stablima ili tlu. Hrane se raznolikim plijenom poput kukaca, riba, gmazova, ptica i zečeva što ju čini važnim dijelom ekosustava. 

Rasprostranjene su duž cijelog priobalja te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru, a gnijezde se i na većini otoka, dok je u kontinentalnom dijelu Hrvatske lokalno rasprostranjena vrsta, najčešće u kamenolomima i njima sličnim staništima.

Ugrožena zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva

Iz spomenute udruge ističu da je mnogo razloga zašto je ugrožena: stradavanje od strujnog udara na električnim vodovima, krivolov, namjerno ili slučajno trovanje.

Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja.

"Vrijedni volonteri diljem Hrvatske već pet godina prate svoje lokalne parove ušara, a odabirom ušare za pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove", poručili su iz udruge Biom.

Inače, izbor Ptice godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a potom 2019. koja je bila godina prepelice (Coturnix coturnix), te zlatovrana (Coracias garrulus) kao Ptica godine 2020.

Sudjelovanje u izboru Ptice godine prvi je put široj javnosti bilo otvoreno 2021. godine u želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj. Na taj način 2021. je za Pticu godine izabrana lastavica (Hirundo rustica).


Tagovi

Sova ušara Ptica Godine Udruga Biom Staništa ptica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]