Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 08.10.2008.

Soljenje inčuna i na Viru

  • 1.131
  • 54
  • 0

Na 3.200 četvornih metara zemljišta izniknuo je pogon veličine 500 četvornih metara, koji svoju proizvodnju soljenja inćuna u cijelosti izvozi na tržište Italije i Španjolske. Dnevno se u dvije smjene obradi 7.000 kg ribe, a na godinu oko 900 tona, doznajemo od Igora Vučetića, direktora Ferala.

Nakon sređivanja prostorne situacije na otoku Viru, očekuje se s pravom da će ovaj otok eksplodirati ne samo turizmom, graditeljstvom nego i poduzetničkim projektima. Tako je u gospodarskoj zoni izniknuo novi proizvodni pogon za soljenje i preradu ribe tvrtke Feral d.o.o. Vir.

Feral - svijetla točka

Na 3.200 četvornih metara zemljišta izniknuo je pogon veličine 500 četvornih metara, koji svoju proizvodnju soljenja inćuna u cijelosti izvozi na tržište Italije i Španjolske. Dnevno se u dvije smjene obradi 7.000 kg ribe, a na godinu oko 900 tona. Pod punim proizvodnim kapacitetom moguće je zapošljavanje čak 80 djelatnika, a za taj je proizvod na duže vrijeme osigurano tržište. Međutim, Feralov proizvodni pogon smješten je u neuređenom dijelu otoka Vira koji okružuje visoka trava, pa više izgleda kao dio nekakvog prerijskog, a ne mediteranskog pejsaža.

- Proces zrenja traje od 40-60 dana na temperaturi 4-5 stupnjeva Celzijevih, a slično kao i kod proizvodnje pršuta, što je proces dulji, to je proizvod bolji. Riječ je o prilično skupom proizvodu koji se radi ručno, tj. za njega nema nekakve odgovarajuće proizvodne tehnologije. Stoga on pravu cijenu ne može postići na domaćem nego na stranim tržištima, prvenstveno Italije i Španjolske, gdje od nas usoljeni inćun ide na filetiranje. Stoga se moramo pripremiti i za ulazak u EU, ishodujući sve norme i standarde koji potvrđuju visoku kvalitetu te i mi krenuti u filetiranje i proizvodnju gotovog proizvoda za tržište. Najvažnije jest da naš proizvod već sad postaje prvi izvozni virski brand na tržištu Europe, rekao je na kraju našeg obilaska Igor Vučetić


Izvori

Zadarski list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Imati svoje silose u vremenima kada cijene žitarica osciliraju iz dana u dan, važnije je nego ikada. Mladi baranjski poljoprivrednik, Alen Beno, ima dva silosa, sušaru i pročistač. Ne samo da nam je opisao sve u detalje nego nas je i proveo... Više [+]