Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elektrifikacija sela
  • 07.10.2015. 13:15

Solarnim panelima dovode struju ruralnim krajevima!

Planirana je ugradnja stotinu solarnih sustava kako bi se dovela električna energija iz sunčeve svjetlosti u ruralne krajeve.

Foto: depositphotos.com, lifede
  • 289
  • 46
  • 0

Projektom Elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije vrijednim šest milijuna kuna, plan je ugraditi stotine solarnih sustava za proizvodnju električne energije. Najavio je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović prilikom obilaska kuće obitelji Kekić kojoj se u sklopu projekta ugrađivala jedna takva.

"Provodimo projekt ugradnje pet solarnih sustava u domove građana s područja Karlovačke županije koji nemaju struju. Te se kuće nalaze daleko od elektroenergetske mreže i njihovo priključenje na sustav nije isplativo. Tako ćemo tim građanima omogućiti da dobiju električnu energiju iz sunčeve svjetlosti", istaknuo je ministar Zmajlović za Novi List te najavio kako će vlada osmisliti program kako bi se taj projekt nastavio i u idućoj godini.

Električna energija ruralnim krajevima

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Cilj projekta je osigurati električnu energiju kućanstvima u ruralnim krajevima koja su udaljena od elektroenergetske mreže. Pilot projekt ugradnje solarnih sustava krenuo je u Karlovačkoj županiji.

U Fondu za provedbu toga projekta osigurali su 4,5 milijuna kuna, odnosno 80% njegove vrijednosti, a ostatak sredstava osigurat će UNDP i županije. Zanimljivo je i kako je oprema koja se u sklopu pilot projekta ugrađuje u kuće, od hrvatskih proizvođača. Sufinanciranjem projekata korištenja obnovljivih izvora energije stvara se tržište za domaće tvrtke koje su se opredijelile za proizvodnju zelenih tehnologija.

Stvara se tržište za domaće tvrtke

Projekt je živi primjer održivog razvoja u praksi jer obiteljima bez struje u udaljenim područjima osigurava pristup energiji iz obnovljivih izvora, a rješenje je suvremeno, ekološki održivo i višestruko ekonomski isplativije. Pristup kojim će se kućama omogućiti pristup električnoj energiji temelji se na korištenju otočnih (autonomnih) solarnih sustava, bez potrebe za priključak na elektroenergetsku mrežu. Takvi sustavi proizvode električnu energiju preko fotonaponskih panela i pohranjuju je u baterije koje će trajati i do tri dana u slučaju lošega vremena. Predviđena su tri tipska sustava ovisno o broju članova u kućanstvu.

Foto: depositphotos.com, lifede


Izvori

Novi List


Tagovi

Solarni paneli UNDP Karlovačka županija Mihael Zmajlović Elektrifikacija Ruralni krajevi Projekt Obnovljivi izvori energije Solarni sustav Zaštita okoliša Domaće tvrtke Ekološki održiv sustav Proizvodnja energije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer