Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tragedija
  • 16.04.2020. 09:15
  • Krapinsko-zagorska, Grabe

Smrtno stradao u prevrtanju traktora, policija uputila apel vozačima

Procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ali što je još važnije i iskustvo u obavljanju poslova koje predviđate obaviti, pozvala je policija nakon još jednog smrtnog stradanja.

Foto: Jumpstory
  • 550
  • 30
  • 0

Procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ali što je još važnije i iskustvo u obavljanju poslova koje predviđate obaviti traktorom. Traktor obavezno mora imati ugrađenu sigurnosnu kabinu ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja. Dobro upoznajte njegove karakteristike u smislu predviđenih vozila za vuču, ne koristite improvizirane prikolice te pravilno i sigurno priključite priključna vozila.

Upoznajte se s karakteristikama poljskih i šumskih putova te vodite računa o obliku i vrsti terena (uzbrdica i nizbrdica, nagibi uz rubove, itd.). Poučite ukućane, ali i osobe s kojima obavljate poslove o sigurnom isključivanju traktora i priključnih uređaja, pozvala je Policijska uprava krapinsko-zagorska nakon što je na njezinom području smrtno stradao još jedan traktorist.

Prevrtanje uzelo još jedan život 

Naime,  kako su priopćili, 11. travnja, oko 16.15 sati u mjestu Grabe, općina Bedekovčina, došlo je do prevrtanja neregistriranog poljoprivrednog traktora, kojim je upravljao 53-godišnji hrvatski državljanin prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita, kojom prilikom je vozač smrtno stradao.

"Do prevrtanja poljoprivrednog traktora došlo je na način što se 53-godišnjak kretao uzbrdicom nerazvrstane makadamske ceste unaprijed, nakon čega se iz neutvrđenih razloga započeo vozilom kretati u natrag i tom prilikom sletio van kolnika nerazvrstane ceste na travnato - šljunčanu bankinu i zemljanu uzvisinu obraslu visokim i niskim raslinjem, gdje je došlo do prevrtanja poljoprivrednog traktora, a ispod traktora ostao je priklješten vozač koji je od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja preminuo", navela je policija. 

Tijelo stradalog prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi utvrđivanja točnog uzroka smrti.

"Upozoravamo da je veliki broj prometnih nesreća uzrokovan ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti, jer i najmanjom nepažnjom prilikom upravljanja i rada traktorom, pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do neželjenih posljedica. Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora čišćenje blata s kotača kako se ne bi nanosio na kolnik i time ugrožavao sigurnost ostalih sudionika u prometu", upozoravaju. 

Velik broj nesreća uzrokovan ljudskim faktorom

Također, naglašavaju da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama određeno da vozači mogu upravljati vozilima one kategorije za koju su osposobljeni i koja im je upisana u vozačku dozvolu te je isto tako propisano da vozila mogu sudjelovati u prometu na cestama samo ako su tehnički ispravna i registrirana.

"Nadamo se da će vozači traktora dobronamjerno prihvatiti i usvojiti iznijete savjete kako bi u narednom periodu imali što manje nesreća, a time i što manje stradavanja, posebice s najtežim posljedicama", zaključuje PU krapinsko-zagorska. 


Tagovi

Tragedija Smrtno stradanje Vozač traktora Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]