Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezid
  • 20.01.2019. 20:05
  • Primorsko-goranska, Prezid

Smart villages nije samo još jedan funky naziv, nego platforma za razvoj života na selu

Smart villages nije samo još jedan u nizu funky naslova, istaknuto je na skupu Pametna sela u Gorskom kotaru održanom u Prezidu ovog vikenda

Foto: Vedran Stapić
  • 803
  • 204
  • 0

U petak, 18. siječnja 2019. je u Prezidu, malom mjestu na slovensko-hrvatskoj granici, održan okrugli stol pod nazivom Pametna sela u Gorskom kotaru (Smart villages). Unatoč padalinama na koje su Gorani očito navikli, u Vatrogasnom domu lokalnog DVD okupilo se mnoštvo zainteresiranih za teme novih EU politika.

Inicijator i svojevrsni ambasador istoimene platforme, europski zastupnik Europske pučke stranke (EPP) Franc Bogovič predstavio je ovu akciju EU nivou "Smart villages" koju je pokrenuo s kolegom iz EU parlamenta Tiborjem Szanyijem, a u suradnji s Europskom komisijom - kao odgovor na izazove za očuvanje života u ruralnim područjima. "Smart villages mora pomoći da život na selu postane new sexy", zaključio je Bogovič te dobio podršku nazočnih. 

Smart villages, za razvoj života na selu

Trenutni podaci, ali i projekcije pokazuju kako urbani centri u Europi, ali i globalno doživljavaju demografski razvoj na uštrb ruralnih prostora. Stoga je upravo cilj ovih koncepata osigurati sve ono što ruralnim prostorima nedostaje, a kako bi odgovorili na potrebe suvremenog življenja. Primijeniti tehnološka dostignuća te omogućiti jednake uvjete za razvoj.

"Stoga Smart villages nije samo još jedan u nizu funky naslova", istaknuo je Branimir Šteko iz Petrola u svom izlaganju o njihovim projektima i pristupu tematici. Ova tvrtka se polako pretvara iz naftne kompanije u energetskog lidera u širem smislu istaknuo je magistar Jože Torkar, direktor energetskih rješenja te predstavio i poslovne modele za brzu realizaciju projekata na području energetske opskrbe sela, vodnog gospodarenja, javne rasvjete te energetske obnove zgrada. Voditelj centra upravljanja energijom dr. Gašper Artač poseban je naglasak stavio na projekt "Compile" koji između ostaloga za cilj ima izgradnju energetski samodostatnog sela Luče u Gornjoj Savinjskoj dolini, ali i testirati model i tehnologije u drugim okruženjima.

Posebna sredstva za projekte Pametnih sela

Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne i županijske vlasti, javnog i privatnog sektora iz Slovenije i Hrvatske, a organizatori su bili Slovensko kulturno društvo Gorski kotar (SKD Gorski kotar), Poljoprivredno-edukacijska udruga Gorski kotar (KIS Gorski kotar) i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu. U uvodnom dijelu je sve prisutne u ime SKD Gorski kotar i KIS Gorski kotar pozdravila Jelena Malnar koja je i vodila cjelokupni program, dok je u ime veleposlanstva okupljene pozdravila veleposlanica dr. Smiljana Knez.

Cilj akcije "Pametna sela" je očuvanje i razvoj ruralnih sredina uz pomoć novih tehnologija i koncepata, a za koju je Europska komisija namijenila 3,3 milijuna eura samo za pripremnu fazu. To je tek početak jer su najavljeni i instrumenti za financiranje pametnih rješenja za ruralna područja u sljedećoj financijskoj perspektivi - odnosno programskom razdoblju.

Na ovom je skupu, a kao primjer dobre prakse predstavljen i Zavod Sopotniki iz Sežane koji kroz dobro razrađeni socijalni program pomaže starijim mještanima tako što im nudi besplatne prijevoze te ih time uključuje u aktivan društveni život zajednice. Osnivač i direktor Marko Zevnik je tim projektom predstavio konkretne načine kako je moguće kroz zajedničko djelovanje volontera, donatora i lokalne zajednice, u duhu međugeneracijske suradnje, kreirati ugodniji suživot.

Širokopojasni internet je temelj daljnjeg razvoja

U nastavku su domaćini, predstavnici Primorsko-goranske županije, predstavili rad, projekte i aktivnosti na području korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije za održivi razvoj. Prvi je Vedran Kružić ravnatelj Regionalne razvojne agencije govorio je o značaju širokopojasnog interneta u stvaranju radnih mjesta i očuvanju života ruralnih prostora te je potom Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj dala širi pregled aktivnosti županije na iste teme. Blok izlaganja domaćina zaključio je Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj s pregledom projekata koje provodi ovaj centar iz Ravne gore

Na istom su skupu i studenti Fakulteta za turizam, Sveučilišta u Mariboru dobili prigodu predstaviti rezultate i prijedloge za program cjelovitog i održivog razvoja Prezida i Gorskog kotara, a koje su pripremili pod mentorstvom doc. dr. Marka Koščaka i asist. Barbare Pavlakovič.

Na događaju su sudjelovali i europski zastupnik Lojze Peterle, Rudi Merljak, tajnik u Uredu Vlade RS za Slovence izvan Slovenije u ime ministra Petra J. Česnika te u ulozi domaćina - zamjenica gradonačelnika Grada Čabra Ivana Lakota. Upravo je ona istaknula brojne probleme ovog kraja na razini temeljne infrastrukture (opskrba električnom energijom, brzina interneta) koje otežavaju svakodnevni život građana. Poglavito danas kada liječnici izdaju e-upitnice, a učitelji ocjene učenicima upisuju u e-dnevnike.

Svoj su doprinos dali i učenici slovenskog jezika te nastupom obogatili program događaja, Lara Turk sa stihovima na dijalektu te Nives TurkTea Štimac u kratkoj predstavi "Gluha babica", a sve pod mentorstvom učiteljice Mirjane Žagar


Fotoprilog


Tagovi

Franc Bogovič Jelena Malnar Vedran Kružić Dalibor Šoštarić Melita Raukar Marko Zevnik Prezid Lojze Peterle Petrol Branimir Šteko Tibor szanyi


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]