• Prezid
  • 11.01.2019. 10:30
  • Primorsko-goranska, Prezid

Pametna sela u Gorskom kotaru

Posjetite okrugli stol o novim tehnologijama, konceptima za očuvanje ruralnih područja i o prekograničnoj suradnji

Foto: Vedran Stapić
  • 671
  • 166
  • 0

U petak, 18. siječnja 2019. u 17 sati u Vatrogasnom domu u Prezidu, malom mjestu na granici sa susjednom Slovenijom, održat će se okrugli stol o novim tehnologijama, konceptima za očuvanje ruralnih područja i o prekograničnoj suradnji pod nazivom Pametna sela u Gorskom kotaru.

Što se krije pod pojmom "pametna sela" i kakav će biti njihov utjecaj na život i rad u ruralnim područjima, selima i ostalim udaljenim područjima u nadolazećim desetljećima? Što ono znači za stanovnike, poljoprivredu, gospodarstvo i turizam? Na okruglom stolu razgovarat će se na koji se način mogu nove tehnologije i koncepti iskoristiti kako bi udaljena područja ostala i postala primamljivija za boravak i rad. Naime, projekti pametnih sela namijenjeni su smanjenju digitalnog jaza između ruralnih područja i gradova te borbi protiv iseljavanja, siromaštva i propadanja ruralnih poduzeća, obrtnika i seoskih gospodarstava.

Europska komisija kao odgovor na ove izazove priprema paket mjera i natječaja pod okriljem EU akcije za pametna sela, a Europski parlament je na prijedlog zastupnika Franca Bogoviča potvrdio pripremnu mjeru u visini od 3,3 milijuna eura koji će biti namijenjeni upravo razvoju pametnih rješenja za europska ruralna područja. U pripremi su također instrumenti za financiranje pametnih ruralnih područja u sljedećoj financijskoj perspektivi EU.

U Prezidu će se govoriti i o postojećim pametnim (smart) tehnologijama koje već danas koristimo u ruralnim područjima te kakve mogućnosti možemo očekivati u budućnosti. Također, bit će riječi o mogućnostima prekogranične i regionalne suradnje koje takve akcije omogućavaju.

Na okrugli stol pozivaju europski zastupnik Franc Bogovič (SLS/EPP) u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Gorski kotar, Poljoprivredno-edukacijskom udrugom Gorski kotar i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu

Osim navedenih sudionika, dobre prakse i vizije predstavit će i predstavnici Primorsko-goranske županije (PGŽ), Općine Čabar, Hrvatske gospodarske komore PGŽ, predstavnik Fakulteta za turizam Sveučilišta u Mariboru, tvrtka Petrol, Marko Zevnik iz Zavoda Sopotniki za dobrovoljne besplatne prijevoze starijih osoba te stručnjakinja na području pametnih sela dr. Emilija Stojmenova Duh.

Sudjelovanje na okruglom stolu je besplatno i otvoreno za širu javnost. Ukoliko se odlučite posjetiti Prezid i ovaj okrugli stol, dobro će vam doći sljedeća poveznica na kojoj možete naći točnu lokaciju ovog događaja: https://goo.gl/maps/g8NC9wi869q 


Tagovi

Prezid Pametna sela Gorski kotar Europska komisija Franc Bogovič Marko Zevnik Emilija Stojmenova Duh


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Već imamo što za brati, a ostalo, samo što nije.