Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezid
  • 11.01.2019. 10:30
  • Primorsko-goranska, Prezid

Pametna sela u Gorskom kotaru

Posjetite okrugli stol o novim tehnologijama, konceptima za očuvanje ruralnih područja i o prekograničnoj suradnji

Foto: Vedran Stapić
  • 855
  • 166
  • 0

U petak, 18. siječnja 2019. u 17 sati u Vatrogasnom domu u Prezidu, malom mjestu na granici sa susjednom Slovenijom, održat će se okrugli stol o novim tehnologijama, konceptima za očuvanje ruralnih područja i o prekograničnoj suradnji pod nazivom Pametna sela u Gorskom kotaru.

Što se krije pod pojmom "pametna sela" i kakav će biti njihov utjecaj na život i rad u ruralnim područjima, selima i ostalim udaljenim područjima u nadolazećim desetljećima? Što ono znači za stanovnike, poljoprivredu, gospodarstvo i turizam? Na okruglom stolu razgovarat će se na koji se način mogu nove tehnologije i koncepti iskoristiti kako bi udaljena područja ostala i postala primamljivija za boravak i rad. Naime, projekti pametnih sela namijenjeni su smanjenju digitalnog jaza između ruralnih područja i gradova te borbi protiv iseljavanja, siromaštva i propadanja ruralnih poduzeća, obrtnika i seoskih gospodarstava.

Europska komisija kao odgovor na ove izazove priprema paket mjera i natječaja pod okriljem EU akcije za pametna sela, a Europski parlament je na prijedlog zastupnika Franca Bogoviča potvrdio pripremnu mjeru u visini od 3,3 milijuna eura koji će biti namijenjeni upravo razvoju pametnih rješenja za europska ruralna područja. U pripremi su također instrumenti za financiranje pametnih ruralnih područja u sljedećoj financijskoj perspektivi EU.

U Prezidu će se govoriti i o postojećim pametnim (smart) tehnologijama koje već danas koristimo u ruralnim područjima te kakve mogućnosti možemo očekivati u budućnosti. Također, bit će riječi o mogućnostima prekogranične i regionalne suradnje koje takve akcije omogućavaju.

Na okrugli stol pozivaju europski zastupnik Franc Bogovič (SLS/EPP) u suradnji sa Slovenskim kulturnim društvom Gorski kotar, Poljoprivredno-edukacijskom udrugom Gorski kotar i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu

Osim navedenih sudionika, dobre prakse i vizije predstavit će i predstavnici Primorsko-goranske županije (PGŽ), Općine Čabar, Hrvatske gospodarske komore PGŽ, predstavnik Fakulteta za turizam Sveučilišta u Mariboru, tvrtka Petrol, Marko Zevnik iz Zavoda Sopotniki za dobrovoljne besplatne prijevoze starijih osoba te stručnjakinja na području pametnih sela dr. Emilija Stojmenova Duh.

Sudjelovanje na okruglom stolu je besplatno i otvoreno za širu javnost. Ukoliko se odlučite posjetiti Prezid i ovaj okrugli stol, dobro će vam doći sljedeća poveznica na kojoj možete naći točnu lokaciju ovog događaja: https://goo.gl/maps/g8NC9wi869q 


Tagovi

Prezid Pametna sela Gorski kotar Europska komisija Franc Bogovič Marko Zevnik Emilija Stojmenova Duh


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]