Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 14.10.2013. 08:00

Smanjena izravna plaćanja EU poljoprivrednicima

Europska komisija je donijela odluku o linearnom rezanju izravnih plaćanja poljoprivrednicima za 2014. godinu, no Hrvatska će ovih mjera biti pošteđena

Foto: huffingtonpost.com
  • 1.003
  • 105
  • 0

U okviru Mehanizma za proračunsku disciplinu, koji je uveden još 2003. godine, no nikada do sada nije korišten, Europska komisija je donijela odluku o linearnom rezanju izravnih plaćanja za poljoprivrednike u 2014. godini, i to u iznosu od četiri posto. Na svu sreću, tim mjerama neće biti pogođena i Hrvatska. Taj mehanizam je uveden kako bi se spriječili proračunski problemi prije nego što se oni uopće dogode. Svake godine, procjenjuje se postoje li izgledi za prekoračenje predviđenih proračunskih sredstava. Ovaj puta, procjene za 2014. su pokazale da bi moglo biti potrošeno više od ukupnog iznosa predviđenih izdataka, pa je predložena prilagodba u obliku rezanja izravnih plaćanja.

Izravna plaćanja poljoprivrednicima u novim zemljama članicima, kojima još nije isteklo 10-godišnje prijelazno razdoblje, neće se mijenjati. Stoga poljoprivrednici iz Hrvatske, kao i oni iz Bugarske i Rumunjske, koje su ušle 2007. godine, neće biti pogođeni ovom mjerom.

Financijska omotnica za izravna plaćanja u poljoprivredi Hrvatskoj je određena u visini 373 milijuna eura godišnje, a prijelazno razdoblje za financiranje iz EU proračuna je 10 godina, uz sufinanciranje iz nacionalnog proračuna do 100 posto od prve godine članstva. Naime, u prvim godinama članstva, udio Unije u izravnim plaćanjima hrvatskim poljoprivrednicima će se postupno povećavati, dok će se dio iz nacionalnog proračuna postupno smanjivati. U prvoj godini članstva udio EU će biti 25 posto, u drugoj 30 posto, trećoj 35 posto, četvrtoj 40 posto, a od pete nadalje će se povećavati za 10 postotnih bodova kako bi u desetoj godini članstva dosegnuo 100 posto.

Procjenjuje se da će linearno rezanje od četiri posto u izravnim plaćanjima donijeti uštede u europskom proračunu od 1,47 milijardi eura. Dio od toga iznosa, 424 milijuna eura, bit će doznačen u protukrizni fond, novi instrument Zajedničke poljoprivredne politike, a ostatak će biti potrošen na izravna plaćanja poljoprivrednicima u novim zemljama članicama. Od rezova će također biti pošteđeni svi poljoprivrednici koji primaju manje od 2000 eura godišnje.

Foto: huffingtonpost.com


Tagovi

Izravna plaćanja Bugarska Rumunjska Proračun Ušteda Prilagodba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."