Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sokolarstvo
  • 14.11.2020. 16:30

Smanjen iznos naknade za sokolarski ispit za 25%

Donošenjem ovoga izmijenjenog Pravilnika o sokolarstvu, ispunjena je jedna od mjera rasterećenja utvrđenih Akcijskim planom Vlade za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja. 

Foto: Depositphotos/VolodymyrBur
  • 188
  • 34
  • 0

Iznos naknade za sokolarski ispit smanjen je za 25%  i sada umjesto 500 iznosi 375 kuna, objavilo je Ministarstva poljoprivrede. 

Donošenjem ovoga izmijenjenog Pravilnika o sokolarstvu, ministrica poljoprivrede ispunila je jednu od mjera rasterećenja utvrđenih Akcijskim planom Vlade Republike Hrvatske za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja. 

Inače, sokolarstvo je tradicijska vještina koja uključuje odgoj i treniranje ptica grabljivica kojemu cilj nije uzimanje iz prirode nego dijeljenje plijena s grabežljivcem. Sokolari razvijaju snažne duhovne veze sa svojim pticama za čiji uzgoj, trening i rukovanje je potrebna iznimna požrtvovnost. 

Novo javno savjetovanje: Troškovi polaganja sokolarskog ispita po novom će biti 375 kuna

Iako svjetski sokolari potječu iz različitih sredina, svi oni dijele zajedničke vrijednosti poput tradicija i navika te metoda treninga i skrbi za ptice, ali i opreme koju koriste i veza koje ostvaruju sa svojim pticama.

Zbog toga je ova vještina upisana na UNESCO-ov popis nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva. Sokolarstvo i sokolari su danas u Hrvatskoj, osim lovaca s pticama grabljivicama, glavni pokretači u očuvanju ugroženih ptica, zaključuje se na stranici Ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sokolarstvo Ispit Pravilnik Iznos Ministarstvo poljoprivrede Akcijski plan


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo