Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD program
  • 04.11.2013. 13:00

Slijedi nam povrat sredstava u EU blagajnu

Provedbu mjera IPARD programa koju je Europska komisija omogućila Republici Hrvatskoj tijekom 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede je odbacilo kao mogućnost

  • 727
  • 85
  • 0

Do kraja 2013. godine iznos isplaćene potpore za realizirane projekte IPARD programa biti će neznatno iznad prošlogodišnje brojke. Na kraju 2012. godine Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo financija vratilo je u EU blagajnu 50% neiskorištenih sredstava iz alokacije za IPARD program.

Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zacrtali su za 2013. godinu plan od 100% realizacije godišnje alokacije navedenog programa, uzimajući u obzir broj ugovorenih projekata koji su se u okviru IPARD programa počeli ugovarati još 2010. godine, a trenutno prema podacima dostupnim na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u studenom ove godine broj ugovorenih IPARD projekata je 330, te je istovremeno završeno i isplaćeno 120 projekata. Na žalost, ova realizacija neće biti ostvarena, a time i plan čiji je nositelj i realizator Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, ali i ostala ministarstva uključena u provedbu IPARD –a nisu još uvijek uspjeli riješiti brojne administrativne barijere koje stoje pred poduzetnicima, bilo da se radi o raznim potvrdama i dozvolama ili problemima financijske naravi što uvelike produljuje realizaciju investicija u ruralnom razvoju.

Valja naglasiti kako se još uvijek u obradi u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nalazi preko 500 prijava, pa ne čudi činjenica kako se sredstva za ruralni razvoj zbog sporosti administracije vraćaju natrag u EU blagajnu.

Republiku Hrvatsku, Ministarstvo poljoprivrede, ali i investitore na ruralnim područjima očekuju već od iduće godine sredstva od 333 milijuna eura što su 10-tak puta veća sredstva od IPARD-a, te je velika bojazan kako će se ova sredstva, kada i u kojem obimu i realizirati.

Iz Ministarstva poljoprivrede službeno su najavljeni natječaji za neke od mjera u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i sukladno Programu ruralnog razvoja 2014. – 2020. već u 1. kvartalu iduće godine, iako je navedeni Program još u fazi izrade i treba proći određeni proces poboljšanja prije slanja na odobrenje Vladi Republike Hrvatske, te nakon toga i slanja u proceduru unutar Europske komisije.

Nakon sveukupne procedure u kojem će se Program nužno morati dorađivati, Europska komisija će isti, nadamo se, odobriti krajem 2014. godine, a time će i službeno Republici Hrvatskoj biti dostupna alokacija od 333 milijuna eura za 2014. godinu koju je moguće i isplaćivati korisnicima. Tada će svi dionici ovog procesa već biti u 2015. godini i s dodatnom alokacijom od 333 milijuna eura.

Provedbu mjera IPARD programa koju je Europska komisija omogućila Republici Hrvatskoj tijekom 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede je odbacilo kao mogućnost.
Nadamo se samo da će pravilnici i procedure koji će se raditi za natječaje za mjere u 1. kvartalu 2014. godine biti kvalitetom dovoljno usklađeni s naknadnim intervencijama u Program i da Republika Hrvatska neće ponovo vraćati dragocjena sredstva za razvitak ruralnih područja u EU blagajnu.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede APPRRR Europska komisija Poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."