Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 10.02.2009.

Slavonski čvarci - zaštićeni patent

Hrvatski proizvod svinjokolje na stolu EU

  • 2.951
  • 144
  • 0

Čvarci, proizvod tradicionalnih slavonskih svinjokolja, od prije nekoliko dana zaštićena su robna marka! Na zahtjev slavonskobrodskog proizvođača kulena Tomislava Galovića, Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je patent kojim su čvarci stekli status autohtonog slavonskog proizvoda s geografskim porijeklom.

Skupa masna poslastica

- Za čvarke smo izvadili patent, zaštitili geografsko porijeklo na razini Hrvatske te zaštitili industrijski dizajn i ambalažu. Tim je dokumentima precizno definirano tko i na koji način može proizvoditi čvarke u Hrvatskoj te ih plasirati na tržište. Sljedeći korak je udruživanje hrvatskih proizvođača čvaraka kako bi zajedno ishodili patent na europskom tržištu - kaže Galović koji je, kao svoj prvi patent prije 12 godina zaštitio autohtoni slavonski kulen.

Kako kaže, Hrvatska danas ima devet patentiranih prehrambenih proizvoda, čime znatno zaostaje za zemljama u regiji, jer ih primjerice, samo Makedonija ima 40. Zbog velike potražnje na tržištu, ali i zbog nove genetike mesnatih svinja koje pri uzgoju stvaraju vrlo malo masti, čvarci postaju sve skuplja i cjenjenija roba.

Tako je kilogram ove suhomesnate poslastice diljem Slavonije i Baranje oko 40 kuna, dok je ona dvostruka pa i veća u metropoli. Kilogram čvaraka u zagrebačkim mesnicama, kaže Galović, premašuje i stotinjak kuna.

Dugotrajno, ali isplativo

Prema Galovićevim riječima, do ljeta ili jeseni okupiti će se konzorcij proizvođača slavonskih čvaraka koji će pokrenuti i registraciju njihova patenta pri Europskoj uniji.

- Proces registracije prilično je dugotrajan, ali i skup proces. Dobivanje europskog patenta stajat će oko pet tisuća švicarskih franaka, ali danas je na tržište nemoguće izaći bez razvijenog brenda - kaže Galović, koji se dugi niz godina, tijekom rada bavio međunarodnim trgovačkim pravom i zaštitom patentnih prava.

Autor: Bernard Karakaš


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Izvori

Večernji list


Tagovi

Svinjogojstvo Prerada mesa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što jest, jest.
A redoslijed po vlastitom nahođenju ;)