Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum
  • 05.12.2018. 15:00

Slavonske županije po razvijenosti su ispod razine EU - sporazumom pet županija radit će se na razvoju istoka Hrvatske

Jedan od prvih zajedničkih projekata slavonskih županija bit će Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 139
  • 15
  • 0

Pet slavonskih županija odlučno je zajednički raditi na razvoju istoka Hrvatske. Jučer je tako u zgradi Osječko-baranjske županije potpisan Sporazum o suradnji pet slavonskih županija, a jedan od prvih zajedničkih projekata slavonskih županija bit će Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand, priopćeno je iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. 

Inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja pokrenuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a prihvatili i župani Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

"Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH", kazao je župan Anušić, naglasivši pri tome kako je pet slavonskih županija još uvijek zajedno u statističkoj regiji, NUTS II s gradom Zagrebom.

"Podsjetit ću vas da je Grad Zagreb na 125% prosjeka razvijenosti EU, dakle razvijeniji je od prosjeka EU. Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom definitivno ispod razine EU i naravno na taj način smo umjetno, na papiru jednako razvijeni kao Zagreb čime nam se onemogućava kvalitetan razvoj projekata EU, jer imamo jako visok postotak sufinanciranja projekata. U budućnosti će novu statističku regiju činiti upravo naše županije bez Grada Zagreba, kao što je to praksa svuda u Europi gdje su glavni, veliki gradovi zasebna regija, ne uključujući ruralne dijelove. Ovo je prvi korak u tom smjeru i siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti", naglasio je Anušić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, pak, dodao je da su podjelom na dvije statističke regije NUTS II, sve slavonske županije bile u nezavidnoj situaciji, te nisi imali razumijevanja tadašnje Vlade. "Danas je situacija drukčija i sadašnja Vlada RH podržava slavonske županije i to potvrđuje kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a vjerojatno  će isto tako biti i poseban operativni program za nas pet županija, i mi želimo maksimalno koristiti sredstva iz fondova EU. Normalno da imamo pojedinačnih svojih projekata, ali ono što je najbitnije je kako imamo niz zajedničkih projekata i u dijelu poljoprivrede gdje smo suglasni, i u dijelu drvnog sektora, a isto tako u dijelu turizma, a posebno imamo zajednički interes u rješavanju infrastrukturnih problema na ovom našem području", rekao je Galić.

Ovim su Sporazumom stvoreni preduvjeti i za zajednički nastup pet slavonskih županija u Bruxellesu putem ureda Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Slavonske županije Sporazum Slavonija Baranja Srijem Ivan Anušić Božo Galić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?