Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksploatacija nafte
  • 13.06.2016. 12:00

Slavonska nafta umjesto pšenice?

Vlada dala suglasnost za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Foto: azu.hr
  • 2.870
  • 147
  • 0

Premijer Vlade RH Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić prije nekoliko dana su potpisali ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Ugovore s Vladom Republike Hrvatske, potpisali su predstavnici kanadske kompanije Vermilion Energy i predstavnici INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d , dok će i predstavnici nigerijske tvrtke Oando Plc uskoro pristupiti istom.

Gospodarski najznačajniji projekt za budućnost?

Tom prilikom premijer Orešković naglasio je kako je projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu jedan od gospodarski najznačajnijih projekata za budućnost Hrvatske.

U Vladi tvrde kako je riječ o projektima od strateškog značaja za RH. Inače, istok Hrvatske poznat je po prirodnim bogatstvima. 2012. je na istražnoj bušotini Đeletovci-1 zapad, kod Privlake, Ina otkrila novo naftno polje sa značajnim proizvodnim količinama. Tijekom bušenja na dubini od oko tisuću metara nalazi ispitivanja pokazali su značajne proizvodne količine nafte, odnosno oko 600 barela na dan.

Razdoblje istraživanja traje pet godina, a ukoliko se pronađe komercijalno otkriće počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina.

Razdoblje istraživanja traje pet godina, a ukoliko se pronađe komercijalno otkriće počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina. Premijer Orešković je dodao kako je Hrvatska poslala snažnu poruku države koja partnerski dočekuje zainteresirane investitore, ali i države koja pametno upravlja svojim resursima.

Održivi razvoj i pametno investiranje

"Projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika jedan je od najznačajnijih projekata koji ima potencijal omogućiti održivi gospodarski razvoj. Isto tako, izuzetno sam sretan i kao Slavonac jer upravo danas potpisani ugovori utjecati će na gospodarski rast Slavonije i Baranje, ali i cijele Hrvatske", naglasio je ministar Panenić.

Neto prihodi broje se u milijardama

Radi se o ugovorima odnosno projektima od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Razdoblje istraživanja traje pet godina te ukoliko se pronađe komercijalno otkriće počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina. Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od 88 milijuna eura, dok se mogući neto prihodi za državni proračun ukoliko dođe do eksploatacije, ovisno o dokazanim rezervama nafte i plina, procjenjuju između 3,4 milijardi kuna i 6,8 milijardi kuna na godišnjoj razini.

Pokretanje lokalnog razvoja

Pored direktnih prihoda za državni proračun, strateški značaj se očituje u činjenici da eksploatacija nafte i plina može osigurati energetsku sigurnost i neovisnost Republike Hrvatske te donijeti značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Tu je prije svega potrebno istaknuti stabilnost opskrbe energentima, kao i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta.

Foto: azu.hr


Tagovi

Tihomir Orešković Tomislav Panenić Nafta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]