Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za poljoprivredno zemljište
  • 23.07.2014. 10:00

Slab interes za državnom zemljom

Ravnateljica Blaženka Mičević, najavila je da će Agencija početkom rujna objaviti točne podatke za sve županije, kako o poljoprivrednom, tako i o građevinskom zemljištu u državnom vlasništvu

Foto: depositphotos.com, jaggat
  • 1.045
  • 216
  • 0

Agencija za poljoprivredno zemljište raspisat će do kraja godine natječaje za zakup na 50 godina između 80 do 100 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, najavila je ravnateljica agencije Blaženka Mičević tijekom sastanka sa čelnim ljudima Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetila je kako Županija raspolaže s 59 tisuća državnog poljoprivrednog zemljišta od kojih je, prema starim podacima kojima raspolaže Ministarstvo, za staviti u funkciju obradivog poljoprivrednog zemljišta ostalo još oko 17 tisuća hektara.

Država još uvijek ne raspolaže potpunim podatcima o količini poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu

"Nakon toga imali smo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i ugovore o privremenom korištenju na pet godina, to je nekih 350 ugovora za 6.500 hektara zemljišta i sada nam ostaje pitanje što je s preostalih oko 10.000 hektara poljoprivrednog zeljišta u vlasništvu države u ovoj županiji", navela je Mičević, upozorivši kako država još uvijek ne raspolaže točnim podcima o površinama poljoprivrednog zemljišta u svojem vlasništvu, što je po njezinom mišljenju nedopustivo. S tim je u svezi najavila kako će agencija početkom rujna objaviti točne podatke za sve županije, kako o poljoprivrednom, tako i o građevinskom zemljištu u državnom vlasništvu.

Vukovarsko-srijemska županija zaostaje brojem zahtjeva

Požalila se i da je iz Vukovarsko-srijemskoj županiji predan mali broj zahtjeva za raspisivanje novih natječaja.

"Sada nas zanima što je razlog tomu? Da li državnog poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijesmkoj županiji stvarno više nema, da li se s njim ne može raspolagati, što mi u Zagrebu ne znamo. Ja samo vidim da se meni brojke ne slažu", kazala je dodajući kako je iz te županije agencija zaprimila zahtjev za zakup državnog zemljišta na 50 godina od strane svega četiri jedinice lokalne samouprave i to za ukupno 200 hektara.

"To je malo za Vukovarsko-srijemsku županiju", poručila je napomenuvši kako agencija zahtjeve jedinica lokalne samouprave za raspisivanje javnih poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta zaprima do 30. rujna, a nakon toga roka agencija će samostalno raspisivati javne pozive bez sudjelovanja jedinca lokalne samouprave te će u tom slučaju sva naknada, odnosno 65 posto koje bi trebale primiti jedince lokalne samouprave, prijeći u državni proračun.

"Nadamo se da do toga neće doći i zato još jednom pozivamo jedinice lokalne samouprave da nam dostavljaju zahtjeve. Uvijek ima dakako onih koji to ne čine iz političkih ili nekih drugih razloga. Imali smo čak općina koje su nam poručile da to jednostavno ne žele činiti bez obzira na činjenicu da ostaju bez naknada", upozorila je ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište, Blaženka Mičević.

Foto: depositphotos.com, jaggat


Tagovi

Poljoprivredno Zemljište Državno Agencija Raspolaganje Dugogodišnji Zakup Natječaji Jedinice Lokalne Samouprave Vukovarsko-srijemska županija Hektari Naknada Proračun


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]