Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GM tehnologije
  • 17.08.2015. 11:15

Škotska ne dopušta uzgoj GM kultura!

Škotska će zabraniti uzgoj genetski modificiranih usjeva. Farmeri su nezadovoljni jer smatraju da će tako ostati nekonkurentni na svjetskom tržištu.

  • 142
  • 10
  • 0

Škotska će zabraniti uzgoj genetski modificiranih usjeva. Najavio je to ministar Richard Lochhead rekavši da škotska vlada nije spremna kockati se s budućnošću poljoprivrednog sektora vrijednog 14 milijardi funti.

Najavio je da će Škotska zatražiti da je se isključi iz dogovora na razini EU-a o uzgoju GMO usjeva. No, predstavnici i poljoprivrednika i neki znanstvenici razočarani su tim potezom, navodeći da druge zemlje potiču biotehnologiju. Naime, EU amandman koji je stupio na snagu ranije ove godine dopušta zemljama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj genetski modificiranih organizama na svom teritoriju.

GM nema potporu javnosti

Iako je aktualan uvoz GM žitarica za stočnu hranu u EU, Škoti su odlučili da neće na svojoj zemlji podupirati uzgoj takvih kultura. Za sada je samo Monsantov kukuruz MON810, koji se uzgaja u Španjolskoj i Portugalu, trenutno dozvoljen za prodaju za ljudsku prehranu u EU. U toj zemlji, javnost je mišljenja kako GM usjevi nisu sigurni za ljudsko zdravlje i to se tamo poštuje.

Nezadovoljni poljoprivrednici

Lochhead je rekao da je Škotska svjetski poznata po predivnoj prirodi, pa će zabrana GMO usjeva zaštititi i dodatno osnažiti njezin čisti, zeleni pristup. Poljoprivreda Škotske vrijedna je 14 milijardi funti. Tu je odluku pozdravila predsjednica škotskih Zelenih Alison Johnstone koja je pozvala vladu da učini korak više i natjera velike trgovačke lance za preciznije označavaju meso, jaja i mliječne proizvode dobivene od životinja koje su hranjene GMO hranom. No, farmeri su nezadovoljni jer smatraju da će tako ostati nekonkurentni na svjetskom tržištu.


Tagovi

Škotska Richard Lochhead Alison Johnstone Trgovački lanci GMO usjevi EU politika Označavanje hrane Uzgoj GMO


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]